Széllel szemben integetnek a zászlós gyalogosvédők?
Vélemény

Mint az a helyi médiából ismert, 2017. december 21-én Hugyecz Zoltán vállalkozó és Falusi Norbert kecskeméti LMP-s önkormányzati képviselő saját kezdeményezésükre kis fényvisszaverő anyagból készült zászlócskákat helyeztek el városunk öt forgalmas gyalogátkelőhelyénél. A zászlócskák azonban pár nap alatt el-eltünedeztek, ma már csak hírmondónak akad egy-egy belőlük, a legtöbb edény üres. Mi történhetett? Vajon csak ennyi erő volt az elképzelésben?

A szervezők korábban elmondták: az akció célja, hogy a közelmúltban megszaporodott gyalogosokat érintő közúti balesetek miatt felhívják az autósok figyelmét a veszélyes csomópontokban arra, hogy mások át szeretnének kelni az úton, a gyalogosok számára pedig segítséget szerettek volna nyújtani a biztonságos átkeléshez. Az ötlet Gödöllőről származik, ahol is egy halálos kimenetelű baleset után telt be a helyi lakosoknál a pohár, és saját maguk próbáltak tenni valamit az ügyben. A szomorú téli statisztika nálunk is napról napra hosszabb.

fa_hu.jpg

Falusi Norbert LMP-s képviselő és Hugyecz Zoltán zászlókat helyez el egy zebránál

Bár a KRESZ szerint a járművezetőknek a zebrát fokozott óvatossággal, csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a jármű meg tudjon állni, amennyiben szükséges, ezt sokan figyelmen kívül hagyják. Emellett a gyalogosok is sokszor figyelmetlenek, szabályszegők, nem a kijelölt gyalogátkelőn mennek át, vagy takarásból lépnek ki körültekintés nélkül az útra. Az emberi tényezőn, a megfelelő közlekedési kultúrán kívül azonban sokszor olyan feltételek is hiányoznak, amik relatíve csekély anyagi ráfordítással könnyedén biztosíthatók lennének. A hibás LED-es világítótestek kicserélése, a nem Szegedról távvezérelt, hanem helyben, a sötétedéskor bekapcsolódó közvilágítás, a lekopott útburkolati jelek pótlása, a zebrák közelében a maximális sebesség betartásának ellenőrzése, a kilátást akadályozó parkoló autók elszállítása, a KRESZ gyerekeknek való oktatása, a forgalom monitorozása és a forgalomirányítás áttervezése mind olyan dolog, amit normális országokban rutinszerűen végeznek a hatóságok. Ott vannak szakemberek, akiknek az a dolguk, hogy ezeket a problémákat időben felismerjék és megoldják őket, mert ezért kapják a fizetésüket.

Szép dolog a polgári aktivitás, de lássuk be: ezek a zászlócskák valójában csak pótmegoldások, annak is meglehetősen primitívek. Nem a civileknek kell saját pénzükből akciózni, és nem arra kell bazírozni egy város közlekedését, sőt: emberéleteket, hogy hátha nem lopják el a kis zászlókat a gyerekek és a gyermeteg lelkű felnőttek. Egyszeri figyelemfelkeltésre jó volt az ötlet, de ide komoly megoldás kell, nem ad hoc dolgok! Még csak nem is nekünk kell a spanyol viaszt feltalálni, mivel már kipróbált közlekedésbiztonsági eszközök léteznek a gyalogosok valódi védelmére.

Lássunk közülük néhányat Kecskemét más helyeiről és a nagyvilágból!

Figyelemfelhívó színes aszfalt, ami rossz látási viszonyok között akár 70 százalékkal könnyebben észlelhető a hagyományos aszfaltnál:

 (Fotó: Origo.hu)

Nem csak színes, de nagyobb tapadású speciális aszfalt, amely csökkenti a fékutat:

 (Fotó: Origo.hu)

Az útburkolatba áthaladáskor más hangot keltő rovátkák a gyalogátkelőhely előtt. (A képen a kecskeméti Piaristák tere látható. A gyalogosvédők ide is tettek zászlócskákat, vagyis szerintük a rovátkák egyelőre kevésnek bizonyultak.)

piaristak_tere.jpg

(Fotó:Google.com)

Egy komplex megoldás Angliából:

Tréfás és állítólag hatékony a 3D zebrafelfestés Izlandról:

A gyalogosoknak is lehet üzenni (USA):

ap_crosswalk_920_619_80.jpg

Szintén jó példa a kecskeméti Deák Ferenc téri átkelő biztosítása a Városháza mögött: itt egy bukkanó lassítja az amúgy is csökkentett forgalmú útszakaszon áthaladó autók sebességét, és külön figyelemfelhívó sárga keretes, sárga villogóval rendelkező tábla van kitéve:

zebra_szter.jpg

Amikor kis zászlókkal kell integetni abban bízva, hogy talán így nagyobb eséllyel ússza meg a „nagyvárosi kalandtúrát” az egyszeri gyalogos, akkor valami nagyon elromlott valahol. Nálunk a rendőrség, a közút kezelői és fenntartói felelőssége megkerülhetetlen. Vajon itt mindent megtettek 2017-ben, amivel csökkenteni lehet a balesetek számát?

Hugyecz Zoltán mindenesetre bizakodó. A két ünnep között pótolja az eltűnt zászlócskákat, amikkel pár napig – amíg valószínűleg azok is el nem tűnnek – még integethetünk az autósoknak, illetve integethetnek nekünk, attól függően, hogy hogyan közlekedünk. Talán még lelkes támogatók is akadnak a későbbiekben. De azon túl, hogy télen jobban figyelünk egymásra, elvárhatjuk, hogy városunk vezetői lépjenek végre túl az év végi felfokozott sikerpropagandán és 2018-ban már valódi megoldásokkal szolgáljanak a valódi problémákra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemert.blog.hu/api/trackback/id/tr6713528805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kecskemért?

Kövess a facebookon!

Friss topikok

Nyomtass te is!

Nyomtass te is #68

Nyomtassteis Különszám
A kormány évi 250-300-ról 400 órára akarja emelni az elrendelhető túlórák számát, emellett egyről három évre növelni a munkaidőkeret elszámolási időszakát. A szakszervezetek példátlan összefogás mellett országosan tiltakoznak.
Tovább

Címkék

112-es segélyhívó (1) 1848-as forradalom (1) 2018 (1) 2018-as választások (4) átláthatóság (1) Az úszás ünnepe (1) Bács-Kiskun megye (1) Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár (1) Bács-Kiskun Megyei Kórház (1) benzin (1) bérlakás (1) beruházás (1) cashkemét (2) Cegléd (1) civil (1) CÖF (1) DAKK Zrt. (1) Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (1) demokrácia (1) Dobos József (1) egészségügy (1) Elios Zrt. (2) energia (2) Európai Bizottság (1) Európai Unió (3) Fekete-Győr András (1) felújítás (1) feminizmus (1) Fidelitas (1) fizetés (1) Független Diákparlament (1) gázolaj (1) Gémesi György (1) Gong Rádió (1) gyalogátkelőhely (1) Hadházy Ákos (2) harmadik Orbán-kormány (1) Határ Mária (1) hekkelés (1) helyi adó (1) Hírös Agóra (1) Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (1) Hosszú Katinka (1) humor (1) I. világháború (1) ingatlanpiac (1) interjú (1) intermodális csomópont (1) Jean-Claude Juncker (1) Jobbik Magyarországért Mozgalom (1) jogsértés (1) kampánynyitó (1) kecskemért (3) Kecskemét (6) kecskeméti közgyűlés (1) Kecskméti Fürdő (1) kerékpározás (1) kerékpártároló (1) kerékpárút (1) kiállítás (1) Király József (3) könyv (1) korrupció (3) korszerűsítés (1) középiskola (1) közlekedésbiztonság (2) közmeghallgatás (1) közvilágítás (2) kritika (1) ktatás (1) kutya (1) lakás (1) lakossági fórum (3) Lázár János (1) Lehet Más a Politika (3) Lejer Zoltán (1) Lipard Film (1) LMP (2) lőtér (1) lövészet (1) magasfeszültség (1) Magyar Kórházszövetség (1) Magyar Közút (1) Magyar Szocialista Párt (1) Mavir (1) megemlékezés (1) Megyei Prima Díj (1) Mercedes (1) Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (2) Mészáros Lőrinc (1) MOL (1) Molnár Gyula (1) Momentum Mozgalom (5) MSZP (2) multinacionális vállalat (1) munkaerőhiány (2) Nagypál Sándor (1) Nagy Attila (1) Navracsics Tibor (1) névadás (1) nevek (1) (1) oktatás (1) önerős útépítés (1) önkormányzat (1) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (1) pénzosztás (1) plakátháború (2) plakáttörvény (1) polgári kezdeményezés (1) politikai humor (1) politikai pedofília (1) Rudolf-laktanya (1) Salacz László (1) slow food (1) SMP (1) Soproni Tamás (1) Soros-terv (1) statisztika (2) Stop Soros (1) Svébis Mihály (1) Szél Bernadett (3) Szemereyné Pataki Klaudia (2) Széna utca (1) Takács Valentina (1) Tállai András (1) távvezeték (1) Tiborcz István (3) történik épp (1) Tóth Szilárd (1) Trianon (1) tüntetés (1) tűzoltók (1) Univer Zrt. (1) ünnep (1) utcanevek (1) útfelújítás (1) üzemanyagár (1) Vágó Gábor (5) vagyonnyilatkozat (1) választási kampány (1) Vasútmodellezés (1) vihar (1) zászló (1) zebra (1) zene (1) Zombor Gábor (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása