Miért maradt el a lakossági fórum?

A kecskeméti Széna utca lakói aszfaltozott utat szeretnének maguknak, de ebben nem partner az önkormányzat: visszamenőlegesen felemelte az önrészt. A felháborodott lakók lakossági fórumot tartottak volna, de a helyileg illetékes fideszes önkormányzati képviselő nem jelent meg.

A Kecskemét északi részén lévő  családi házas Miklovicsfalu folyamatosan fejlődik. Magánerőből szebbnél szebb új házak épülnek, de a lakókörnyezethez elengedhetetlen infrastuktúra-fejlesztése nem halad. A földes utcák eső után sárosak, a közvilágítás hiányos, a járdák, a csatorna sem mindenhol épült meg. Bár tavaly a 9-es busz útirányát úgy változtatták meg, hogy érintse a városrészt, az alapvető szolgáltatásokat is biztosítani kellene.

 szena_1.jpg

Kecskemét, Széna utca, 2018. február

Jó példa erre a Széna utca. A lakók burkolt utat szerettek volna, ezért még évekkel ezelőtt bekapcsolódtak az önerős útépítés programba. A Fundamenta alapnál gyűjtögették részletenként befizetve az önerőt, amit  végül sokan már teljesen ki is fizettek. Az útépítés mégsem kezdődhetett el, mert 2016 decemberében a kecskeméti közgyűlés új rendeletet fogadott el a lakossági önerős útépítésekre vonatkozóan. A korábbi 180 ezer forintos lakossági hozzájárulás mértékét lakóút, kiszolgáló út és járda esetén a költségek 50 százalékára, gyűjtőút esetén a költségek 40 százalékára emelte. A város vezetése arra hivatkozott, hogy a korábbi 180 ezer forintos önerő ugyanis csak a költségek 5-8%-át tette ki.

A lakosság felháborodását az váltotta ki, hogy az új rendeletet

visszamenőlegesen

kívánja alkalmazni az önkormányzat a már megindult útépítési kezdeményezésekre. Így most kb. 1,5 millió forint lenne családonként az önrész.

Pedig

 A rendelet hatálybalépésekor Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének a lakossági kezdeményezésre önkormányzati részvétellel és saját elhatározásból megvalósuló magánerős út-, járda- és közműépítések, valamint víziközmű társulat útján megvalósuló közműves vízellátás és szennyvízelvezetés szervezéséről és támogatási rendszeréről szóló 18/1999. (VI. 7.) önkormányzati rendelete szerint vagy a bizottság által Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének a lakossági kezdeményezésre megvalósuló közműépítések támogatási rendszeréről szóló 23/2010. (VI.15.) önkormányzati rendelete szerint már elbírált közút és közműfejlesztési igényekre az elbíráláskor hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni azzal, hogy amennyiben az útépítési beruházásban való együttműködést korábban vállalt érdekeltek vállalják a rendelet szerinti közútfejlesztési együttműködési megállapodás megkötését és a rendelet szerint megállapított útfejlesztési érdekeltségi hozzájárulás és az érdekeltek által korábban már megfizetett érdekeltségi hozzájárulás különbözetének a megfizetését, az útépítési beruházás megvalósításának sorrendjében előnyt élveznek. (Idézet a 22/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendeletből.)

2018. február 26-án a problémák megoldására lakossági fórumot hívtak össze. Ezen Leviczky Cirill (51), a városrész fideszes önkormányzati képviselője próbálta megnyugtatni a kedélyeket. Mivel ez nem sikerült, közösen úgy döntöttek, hogy 2018. március 12-én folytatják a megbeszéléseket.

Leviczky Cirill (Fotó: Kecskemet.hu)

A megadott időpontban azonban hiába várták a lakók Leviczkyt a Kandó iskolában, mert sem ő, sem az önkormányzat más munkatársa nem jelent meg. Nem csak 22 ember drága idejét lopta meg a képviselő, hanem még az útépítés ügyét is hátráltatja.

Természetesen a jelenlevők ezen a szemtelenségen még jobban felháborodtak, és egy levelet fogalmaztak meg Szemereyné Pataki Klaudia polgármester-asszonynak, amiben a közbenjárását kérik. Talán a polgármester-asszony jobban átérzi, mit jelent felelős politikusnak lenni 2018-ban!

szena_2.jpg

Kecskemét, Széna utca, 2018. február

Közvilágítási bajok

Az Elios-ügy mellékszálaként felmerült, hogy hová tűntek a korábban a Tiborczék által leszerelt világítótestek. A Széna utca világítása ugyanis nem megfelelő, hiányoznak a villanyoszlopokról a világítótestek. Ahol van ilyen LED-es berendezés, ott is két-három oszlop távolságra vannak egymástól elhelyezve. Érthetők, ha a balesetveszély mellett a közbiztonság kérdése is félelmet kelt a lakókban. Ha a máshol leszerelt lámpatesteket itt felszereltetné az önkormányzat az áramszolgáltatóval, akár ideiglenes jelleggel, nagyban javítana a helyiek biztonságérzetén.

Mivel azt a a magyarázatot kapták a lakók, hogy az áramszolgáltató húzódozik a világítás rendbetételétől – értik ugye: 8 év szinte teljhatalmú Fidesz-kormányzás után az egyik Fidesz irányította önkormányzat a másik Fidesz-irányította állami cégre mutogat –, azt kérték, hogy szereljenek fel önálló, napelemmel működő lámpatesteket az utcán, amihez nem kell az áramszolgáltató közreműködése. Az önkormányzat ennek sem akarja a költségeit vállalni. Egyelőre itt szakadtak meg a tárgyalások.

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemert.blog.hu/api/trackback/id/tr2213737732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kecskemért?

Kövess a facebookon!

Friss topikok

Nyomtass te is!

Nyomtass te is #68

Nyomtassteis Különszám
A kormány évi 250-300-ról 400 órára akarja emelni az elrendelhető túlórák számát, emellett egyről három évre növelni a munkaidőkeret elszámolási időszakát. A szakszervezetek példátlan összefogás mellett országosan tiltakoznak.
Tovább

Címkék

112-es segélyhívó (1) 1848-as forradalom (1) 2018 (1) 2018-as választások (4) átláthatóság (1) Az úszás ünnepe (1) Bács-Kiskun megye (1) Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár (1) Bács-Kiskun Megyei Kórház (1) benzin (1) bérlakás (1) beruházás (1) cashkemét (2) Cegléd (1) civil (1) CÖF (1) DAKK Zrt. (1) Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (1) demokrácia (1) Dobos József (1) egészségügy (1) Elios Zrt. (2) energia (2) Európai Bizottság (1) Európai Unió (3) Fekete-Győr András (1) felújítás (1) feminizmus (1) Fidelitas (1) fizetés (1) Független Diákparlament (1) gázolaj (1) Gémesi György (1) Gong Rádió (1) gyalogátkelőhely (1) Hadházy Ákos (2) harmadik Orbán-kormány (1) Határ Mária (1) hekkelés (1) helyi adó (1) Hírös Agóra (1) Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (1) Hosszú Katinka (1) humor (1) I. világháború (1) ingatlanpiac (1) interjú (1) intermodális csomópont (1) Jean-Claude Juncker (1) Jobbik Magyarországért Mozgalom (1) jogsértés (1) kampánynyitó (1) kecskemért (3) Kecskemét (6) kecskeméti közgyűlés (1) Kecskméti Fürdő (1) kerékpározás (1) kerékpártároló (1) kerékpárút (1) kiállítás (1) Király József (3) könyv (1) korrupció (3) korszerűsítés (1) középiskola (1) közlekedésbiztonság (2) közmeghallgatás (1) közvilágítás (2) kritika (1) ktatás (1) kutya (1) lakás (1) lakossági fórum (3) Lázár János (1) Lehet Más a Politika (3) Lejer Zoltán (1) Lipard Film (1) LMP (2) lőtér (1) lövészet (1) magasfeszültség (1) Magyar Kórházszövetség (1) Magyar Közút (1) Magyar Szocialista Párt (1) Mavir (1) megemlékezés (1) Megyei Prima Díj (1) Mercedes (1) Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (2) Mészáros Lőrinc (1) MOL (1) Molnár Gyula (1) Momentum Mozgalom (5) MSZP (2) multinacionális vállalat (1) munkaerőhiány (2) Nagypál Sándor (1) Nagy Attila (1) Navracsics Tibor (1) névadás (1) nevek (1) (1) oktatás (1) önerős útépítés (1) önkormányzat (1) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (1) pénzosztás (1) plakátháború (2) plakáttörvény (1) polgári kezdeményezés (1) politikai humor (1) politikai pedofília (1) Rudolf-laktanya (1) Salacz László (1) slow food (1) SMP (1) Soproni Tamás (1) Soros-terv (1) statisztika (2) Stop Soros (1) Svébis Mihály (1) Szél Bernadett (3) Szemereyné Pataki Klaudia (2) Széna utca (1) Takács Valentina (1) Tállai András (1) távvezeték (1) Tiborcz István (3) történik épp (1) Tóth Szilárd (1) Trianon (1) tüntetés (1) tűzoltók (1) Univer Zrt. (1) ünnep (1) utcanevek (1) útfelújítás (1) üzemanyagár (1) Vágó Gábor (5) vagyonnyilatkozat (1) választási kampány (1) Vasútmodellezés (1) vihar (1) zászló (1) zebra (1) zene (1) Zombor Gábor (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása