Ki a legesélyesebb ellenzéki képviselőjelölt?
Választás 2018

Sokan kérdezgetik mostanában, hogy kire érdemes szavazni. Király József (59) mérnökkel, önkormányzati képviselővel, a Civil Klub működtetőjével, Podmaniczky-díjas városvédővel, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd Bács-Kiskun megyei 2. számú körzetbeli képviselőjelöltjével készített nagyinterjúnkból kiderül.

Kecskemért: Tapasztalt önkormányzati képviselőként harmadik országgyűlési kampányába vágott bele idén. Az elmúlt két kampánnyal összehasonlítva mik a benyomásai, mik a tapasztalatai?

Király József: Rögtön az elején el kell mondanom, hogy én akkor szálltam be a politikába a baloldalon, amikor az teljesen leszálló ágban volt és láttam azt, hogy baj van. Egészen addig nem is politizáltam, civilként dolgoztam itt Kecskeméten. 2014-ben azt éreztük, hogy még nincs itt a kormányváltó hangulat. Most viszont egy olyan nyolc év után vagyunk, amiben érezhető – és ezt legjobban talán a hódmezővásárhelyi polgármester-választás mutatta, de itt nálunk a lakitelki időközi választás is -, hogy az embereknek elegük van ebből a fajta kormányzásból és ebből a – majdnem azt mondom, hogy – diktatúrából, ami itt van. A kampány során beszélgettem a többi választókerületbeli település, Ballószög, Szentkirály, Helvécia, Tiszakécske és Városföld vezetőivel, ismertettem nekik miniszterelnök-jelöltünk, Karácsony Gergely programját. Egyedül Tiszakécske polgármesterével nem sikerült megtalálni a közös hangot, a többiek mind partnerek voltak.

Király JózsefKirály József (Fotó: MSZP)

K: Lakiteleknek van egy „kiskirálya”, Lezsák Sándor…

KJ: Az mindennél többet mond, hogy a lakitelkiek úgy döntöttek, hogy míg eddig szinte 100%-ban a Lezsák-féle szövetség emberei ültek a testületben, most egy sem jutott be közülük.

Aki a rendszerváltást többé-kevésbé tudatosan megélte, odafigyelt rá, az érezheti, hogy valahogy nem az történt, amit akkor eldöntöttünk. Az elmúlt 30 év nem abba az irányba tolta ezt az országot. Ráadásul az elmúlt nyolc évben hihetetlen módon kizsákmányolták a társadalmat, Magyarországot. Eltüntették, nem arra fordították az európai uniós pénzeket, ami a közös boldogulásunk lett volna. Ráadásul mindezt úgy teszik, hogy közben a szemünkbe röhögnek. Nem arról beszélnek, ami valós probléma, hanem a több évvel ezelőtti menekülthullámra építve vizionálnak egy képet, hogy aki nem rájuk szavaz, az mind be akarja hozni ide azt a rengeteg menekültet Ázsiából, Afrikából. Tehát egy hazugságáradatra építi most a politikáját a Fidesz.

K: A Fidesz kampányának másik támasza az ijesztgetés mellett a sok látványberuházás. Lezsák Lakitelekre például sok pénzt vitt, de egy kétes felhatalmazás alapján Matolcsy György jegybankelnök is rengeteg közpénzt tolt a kecskeméti egyetemi beruházásba. Az EU-s támogatásokból létesülő fejlesztési megbízásokat rendszeresen egy szűk vállalkozói kör kapja. A Fidesz viszont azt kommunikálja, hogy épülnek, szépülnek a dolgok, az emberek pedig örülnek ennek. Ön szerint mi ezzel a probléma?

KJ: Először az egyetemre reagálnék. Én mindig azt mondom, hogy inkább egyetemeket építsünk, mint kongó stadionokat. Ha ezzel meg tudjuk menteni Kecskemét felsőoktatását, akkor ebből még akármi kijöhet. A legfontosabb az, amit egy azóta elhíresült mondásban én kezdtem el mondani, hogy a Mercedes idetelepülésével Kecskemét a második aranykorát élheti meg. Az első aranykor Lestár és Kada idejében volt a 19. század végén, a 20. század elején, amikor felépültek azok a középületek, a Városházától kezdve a bíróságig, amik meghatározzák Kecskemét mai arcát. Ennek a töretlen fejlődésnek az I. világháború vetett véget.

Most kaptunk egy új lehetőséget. Csatlakozhattunk Európához – „kompország kikötött”, ahogy Ady mondta, bár most az országos politika kezdi ezt a kompot eloldozni a kikötőjéből. Az a sok pénz, ami érkezett, itt megtalálta a számítását, azonban az európai beruházók nem hozták magukkal az európai gondolatiságot. Óriási problémám, hogy gyakran csak egy összeszerelő műhelyként vagy egy pénzbefizetőhelyként gondolunk a Mercedesre, és nem úgy, mint ami egy termelési kultúrát hoz magával. Talán csak a szakképzési rendszerben látszik valami ebből a kultúrából, máshol még nem.

Király József munka közbenKirály József munka közben

Ugyanakkor a város bizonyos szempontból megtelt. A városvezetésnek nem az a feladata, hogy betelepítéseket végezzen, vagy hogy Dagobert bácsiként gyűjtse a pénzt és büszkén üljön rajta, hanem hogy élhető várost teremtsen. Az emberek találják meg itt a számításukat, de ne csak azért, mert van jó munkahelyük, jó fizetésük, hanem mert az infrastruktúra is rendelkezésre áll: az ember jól tud közlekedni, megfelelő a világítás az utcákon, megfelelő a közbiztonság, vannak kulturális intézmények, ahol a fiatalok tudnak szórakozni, és nem kell nekik Budapestre menniük bulizni.

Az elmúlt rendszerben alapított kulturális intézmények ma nem állnak stabil lábakon: gondok vannak a kerámiastúdiónál, a rajzfilmstúdiónál, nem ártana több pénzt adni nekik. Nekünk városi képviselőknek is az a feladatunk, hogy egy jól élhető várost teremtsünk a polgároknak. Ez itt a probléma.

K: A Fidesz úgy látszik, egy kirakatvárost épít Kecskeméten, de Kecskemét nem tudja magával húzni a környező településeket, 20-30 km-re már egyáltalában nem érezhető fejlődés.

KJ: A mi programunkban benne van, hogy a vidék megtartóképességét növelni kell. Kecskemétnek megvan az a felelőssége, hogy a vidéki falvak lakosai ne akarjanak ide betelepülni, hanem ott, ahol élnek, találják meg maguknak a megfelelő munkahelyet, a jó közlekedést, oktatást. Nem biztos, hogy az a jó, ha a gyerekeket nap mint nap ide behozzák, buszoztatják. Az lenne jó, ha a nagyobb településeken is megfelelő oktatás, megfelelő kulturális intézmények lennének. Kecskemét lehetne egy támogató, egy gesztor, amire lehet számítani, és ez oda-vissza működhetne, hiszen a városi embernek is fontos, hogy eljuthasson a környékbeli szép településekre. Egy szimbiózisnak kellene kialakulnia Kecskemét és a környező települések között, de azt látom, hogy a jelenlegi vezetésnek ez nem célja.

Zajlik a kampányZajlik a kampány

K: Nemrég Zobor Gábor országgyűlési képviselő tartott egy sajtótájékoztatót arról, hogy szerinte Soros-ügynökök a Mercedes-gyárral akarják zsarolni Magyarországot. Ön erről mit gondol?

KJ: Röviden: ez egy akkora marhaság, hogy ezt nem is vártam volna el Zombor Gábortól, aki egy tanult ember. Ráadásul a Gyurcsány-kormány idején ő volt az, aki elhelyezte az alapkövet és aláírta a szerződést mind Gyurcsány Ferenccel, majd Bajnai Gordonnal. Van róla közös fotó. Amit Zombor Gábor mond, az szemen szedett hazugság. Itt látszik, hogy nem tudnak mit mondani az emberek igazi problémáiról, amit az elmúlt nyolc évben okoztak.

K: Hogy látja Zombor képviselői munkáját?

KJ: Zombor Gábor az elmúlt négy évben félt megjelenni Kecskeméten. Államtitkárként kapott egy lehetőséget, hogy az egészségügyet rendbe tegye, ez nem sikerült neki, kudarcba fulladt. Másrészt úgy látom, nem képviselte sem Kecskemét, sem a környékbeli települések érdekeit semmilyen módon.

Itt arról beszélek, hogy például a quaestorosok, akiket nagyon becsaptak és galád módon elrabolták a pénzüket, számtalan esetben keresték vele a kapcsolatot, de ő elmenekült előlük, ő is és a másik kecskeméti országgyűlési képviselő, Salacz László is. Tudjuk, hogy a Quaestor-vezér kivel volt jóban, kivel mutatkozott a futballmeccseken. A képviselőnek akkor is szóba kell állnia az emberekkel, ha valami olyan dolog van napirenden, ami kellemetlen. Ha a pártjával nem is egyezik a dolog megítélésében, akkor is el kell juttatnia az ügyet az ország házába. Ez itt nem történt meg.

Én olyan képviselő szeretnék lenni, hogy ha valaki megkeres a problémájával, akkor azt megpróbálom elintézni, ha pedig nem sikerül, akkor visszahívom és elmondom neki, hogy miért nem sikerült. Ha sikerül, akkor az egy közös öröm mindenki számára. Ezt a közös örömöt Zombor Gábor még nem osztotta meg velünk.

Most telenyomták az egész választókerületet a különböző plakátjaival, ez egyik quaestoros mondta, hogy „na végre, láttuk őt, igaz hogy a lámpaoszlopon, és nem személyesen, hogy tudnánk vele beszélni”. Amikor bujkálnak és nem vállalnak közszereplést, csak kiállnak a Mercedes-gyár elé, és riogatják a hülyeségükkel a népet, majd a kecskemétiek több esetben nyomdafestéket nem tűrő módon reagálnak erre a Facebook-on, akkor nekem már nem is kell reagálnom.

Király József és Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltKirály József és Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt (Fotó: MSZP)

K: Közelednek a választások, sok képviselőjelölt van, sokan nehezen választanak a jelöltek közül. Ön mit javasolna, mit mérlegeljen a választópolgár?

KJ: Engem is meg szoktak keresni azzal, hogy miért nem egyezünk meg, hogy ki kinek a javára lépjen vissza. Tartom annyira nagyra a választót, hogy el tudja dönteni, kire szavazzon. De nagyon fontosnak tartanám azt, hogy ne a különböző hangulati elemekre, a médiából jövő nagyotmondásokra alapozzanak, hanem nézzék meg a jelölteket, hogy közülük ki mit csinált.

K: Orbán Viktor és Kövér László szerint ha nem ők nyernek akkor megszűnik Magyarország, megszűnik a gazdasági növekedés, vagy más efféle apokaliptikus vízióval ijesztgetik az embereket. Ön mit gondol, mi ennek a választásnak a tétje?

KJ: Az a csapat, ami Karácsony Gergely köré szerveződött, azok a közéleti emberek, akik megmutatták az arcukat mint miniszterjelöltek, ők nem pártpolitikusok, hanem a szakmájukhoz értő közéleti emberek. Ez a kör ki fog bővülni, ha megnyerjük a választást. Egyre többen merik majd vállalni és elmondani a véleményüket, amit eddig a fenyegetések miatt nem tettek és ami más, mint amit Kövér vagy Orbán mond. Látszik, hogy egy diktatúrában sajnos így működnek a dolgok. Abban a pillanatban, ahogy fellélegzik az ország, az emberek is szabadon mondhatnak véleményt.

Másrészről a választás után olyan szakemberek kerülnek majd pozíciókba, akik értik is a dolgukat. Ha nincsenek ezek a szakemberek a helyükön, ha a politika jelöli ki akár a gazdaság, akár a tudomány, akár a kultúra élén az embereket, akik ráadásul nem is elfogadottak, akkor rosszul működnek a dolgok, rosszul működik Magyarország. Hiszek abban, hogy nemsokára jól fog működni az ország. Magamat is azért érzem esélyesnek a parlamentbe kerülésre, mert letettem már valamit az asztalra, és bízom benne, hogy a környezetemben végzett munkának meglesz a hozadéka. Bízom abban, hogy az emberek levetkőzik a félelmet, és a szavazófülkékben elzavarják ezt a kormányt.

Kérem, menjenek el szavazni! Mondhatnám, hogy szavazzanak az MSZP-Párbeszéd listájára és szavazzanak Király Józsefre, de inkább azt mondom, hogy bízom abban, hogy az emberek el tudják dönteni, hogy ki a legesélyesebb jelölt. Ehhez nem kell alkudozásokba belemenni. Én csinálom a magam dolgát, elmondom a programunkat és a magam hitelességét teszem a programunk mögé. A többi a választókon múlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemert.blog.hu/api/trackback/id/tr9713801424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kecskemért?

Kövess a facebookon!

Friss topikok

Nyomtass te is!

Nyomtass te is #68

Nyomtassteis Különszám
A kormány évi 250-300-ról 400 órára akarja emelni az elrendelhető túlórák számát, emellett egyről három évre növelni a munkaidőkeret elszámolási időszakát. A szakszervezetek példátlan összefogás mellett országosan tiltakoznak.
Tovább

Címkék

112-es segélyhívó (1) 1848-as forradalom (1) 2018 (1) 2018-as választások (4) átláthatóság (1) Az úszás ünnepe (1) Bács-Kiskun megye (1) Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár (1) Bács-Kiskun Megyei Kórház (1) benzin (1) bérlakás (1) beruházás (1) cashkemét (2) Cegléd (1) civil (1) CÖF (1) DAKK Zrt. (1) Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (1) demokrácia (1) Dobos József (1) egészségügy (1) Elios Zrt. (2) energia (2) Európai Bizottság (1) Európai Unió (3) Fekete-Győr András (1) felújítás (1) feminizmus (1) Fidelitas (1) fizetés (1) Független Diákparlament (1) gázolaj (1) Gémesi György (1) Gong Rádió (1) gyalogátkelőhely (1) Hadházy Ákos (2) harmadik Orbán-kormány (1) Határ Mária (1) hekkelés (1) helyi adó (1) Hírös Agóra (1) Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (1) Hosszú Katinka (1) humor (1) I. világháború (1) ingatlanpiac (1) interjú (1) intermodális csomópont (1) Jean-Claude Juncker (1) Jobbik Magyarországért Mozgalom (1) jogsértés (1) kampánynyitó (1) kecskemért (3) Kecskemét (6) kecskeméti közgyűlés (1) Kecskméti Fürdő (1) kerékpározás (1) kerékpártároló (1) kerékpárút (1) kiállítás (1) Király József (3) könyv (1) korrupció (3) korszerűsítés (1) középiskola (1) közlekedésbiztonság (2) közmeghallgatás (1) közvilágítás (2) kritika (1) ktatás (1) kutya (1) lakás (1) lakossági fórum (3) Lázár János (1) Lehet Más a Politika (3) Lejer Zoltán (1) Lipard Film (1) LMP (2) lőtér (1) lövészet (1) magasfeszültség (1) Magyar Kórházszövetség (1) Magyar Közút (1) Magyar Szocialista Párt (1) Mavir (1) megemlékezés (1) Megyei Prima Díj (1) Mercedes (1) Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (2) Mészáros Lőrinc (1) MOL (1) Molnár Gyula (1) Momentum Mozgalom (5) MSZP (2) multinacionális vállalat (1) munkaerőhiány (2) Nagypál Sándor (1) Nagy Attila (1) Navracsics Tibor (1) névadás (1) nevek (1) (1) oktatás (1) önerős útépítés (1) önkormányzat (1) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (1) pénzosztás (1) plakátháború (2) plakáttörvény (1) polgári kezdeményezés (1) politikai humor (1) politikai pedofília (1) Rudolf-laktanya (1) Salacz László (1) slow food (1) SMP (1) Soproni Tamás (1) Soros-terv (1) statisztika (2) Stop Soros (1) Svébis Mihály (1) Szél Bernadett (3) Szemereyné Pataki Klaudia (2) Széna utca (1) Takács Valentina (1) Tállai András (1) távvezeték (1) Tiborcz István (3) történik épp (1) Tóth Szilárd (1) Trianon (1) tüntetés (1) tűzoltók (1) Univer Zrt. (1) ünnep (1) utcanevek (1) útfelújítás (1) üzemanyagár (1) Vágó Gábor (5) vagyonnyilatkozat (1) választási kampány (1) Vasútmodellezés (1) vihar (1) zászló (1) zebra (1) zene (1) Zombor Gábor (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása