Vannak-e válaszai az Európai Bizottságnak az egyre sokasodó kérdésekre?

2017. november 10-én Navracsics Tibor (51), az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa, a második és a harmadik Orbán-kormány egykori minisztere lakossági fórumot tartott Kecskeméten az Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pontja szervezésében. A Katona József Megyei Könyvtárban megjelent érdeklődők számos kérdést tettek fel az uniós biztosnak. A kérdések mennyisége arra utal, hogy sok bizonytalanság van manapság az emberekben az Európai Unióval (EU) kapcsolatban.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester-asszony köszöntője után Navracsics Tibor egy rövid bevezetőt tartott, melyben maga is elismerte, hogy az európai integráció válságáról rengeteg hír lát napvilágot manapság. Ugyanakkor az, hogy Európa jövője komoly vitákat vált ki manapság, azt jelzi, hogy az egyet nem értés ellenére is együtt akarunk működni. Az Európai Bizottság is csak akkor tud működni, ha a tagállamok együtt akarnak működni a Bizottsággal. Az Európai Unió alapvető célja a béke biztosítása a kontinensen és a béke teszi lehetővé a jólétet, a munkavállalók szabad mozgását, az Erasmus-programot és a többi vívmányt.

Az alábbiakban összefoglaljuk a majd' két órás rendezvényen elhangzott főbb kérdéseket és válaszokat.

navra-2.png

Miért bántják a magyarokat egyes európai politikusok?

A Bizottság nem pártpolitikát képvisel, mert egy európai nagykoalíció áll mögötte. A konfliktusokat jogi eszközökkel oldják meg. Magyarországgal nincs több probléma, mint más tagállamokkal. Egyes politikusok véleménye nem túlságosan számít.

Hogyan tudja összeegyeztetni a Magyarországról jövő támadásokat a munkájával?

Nem érzékeny.

Tud-e valamit tenni a Bizottság a pedagógusok nagyobb megbecsültsége és a PISA-tesztek rossz eredménye ellen?

Ez tagállami hatáskör, ő csak koordinál, de ha nem oldják meg a tagállamok a kérdést, akkor tíz-tizenöt éven belül óriási bajok lesznek.

Föderáció vagy konföderáció lesz az EU-ból?

A magyar és az európai érdek esetenként eltérhet, de Magyarország Európa része, ezért a kettőnek együtt kell működnie. Nem hiszi, hogy valaha is lesz föderáció, mert az európai társadalomfejlődés alapja a nemzet.

f7853.jpg

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért felelős biztosa rámutat Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester-asszony ruhájára

Volt-e már a határon túli magyarok körében ilyen konzultáció?

Igen, Kolozsváron, Kassán és Lendván. Lendván horvátok és szlovének is részt vettek.

Az uniós vezetők miért a problémák okozatait kezelik az okok megszüntetése helyett?

A döntéseket alapvetően a tagállamok állam- vagy kormányfőiből álló Európai Tanács vagy az Európai Parlament hozza, a Bizottság többnyire csak javasol és végrehajt. A Bizottság nem mondhatja meg a kormányfőknek, hogy mit csináljanak.

Milyen tervei vannak az Uniónak a gyorsuló informatikai és technológiai fejlődés hatásaira való felkészülésre?

A digitális kihívások a jelenlegi legnagyobb kihívások. A fórum előtt a Mercedes-gyárban tájékozódott, és ott azt mondták, hogy az autóipar is korszakváltás előtt áll. A tagállami oktatási reformok 60 éve zajlanak, egyelőre nem találták meg a megoldást.

Tervezi-e az EU, hogy segíti az eurózónán kívüli országok csatlakozását az euróövezethez?

Igen, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök már letett egy javaslatot a csatlakozás pénzügyi támogatására.

f7883.jpg

Navracsics Tibor

Az EU miért közömbös a nemzeti kisebbségek problémái iránt?

Az EU intézményei a gazdasági integráció kérdéseivel foglalkoznak, az strasbourgi székhelyű Európa Tanács foglalkozik a nemzeti kisebbségekkel, amiben 47 tagállam van. Szerinte a spanyol-katalán konfliktus is azt jelzi, hogy ebben változás várható. Jelenleg a Bizottság igyekszik nem beleszólni a tagállamok belpolitikájába, mert fontos, hogy megőrizze a pártatlanságát és ezzel a tagállamok bizalmát.

Miért alacsony az érdeklődés az EU ügye iránt?

A mai páneurópai konfliktusok -- mint például a migráció -- nyomán olyan viták jelennek meg, amik a tagállami belpolitikákon túl is érdekesek lesznek az embereknek. Eddig nem voltak ilyen konfliktusok.

Mit tehet az oktatás annak érdekében, hogy Európa közelebb kerüljön a gyermekekhez?

Sajnos a nemzeti oktatási rendszerek sehol sem foglalkoznak az európai integráció történetével, ami komoly hiányosság.

Hol tart Törökország európai uniós csatlakozása?

A közeljövőben kizárt. Most Montenegró és Szerbia a két fő aspiráns.

A 2018-ban elkészülő következő hét éves költségvetésről azt hallani, hogy jóval kisebb lesz az előzőnél. Igaz-e ez?

Az Egyesült Királyság kilépése miatt legalább 10%-os kiesés várható a befizetésekben, ugyanakkor a közös feladatok bővültek. Dolgoznak azon, hogy feloldják ezt az ellentétet. A cél az, hogy a regionális támogatások a jövőben a presztízsberuházások helyett a látható eredményeket támogassák.

Várható-e, hogy Magyarországot a pénzügyi támogatások csökkentésével fogják büntetni 2018-tól a jogállami kirtériumok megsértése miatt, ahogy azt a cseh biztos javasolja?

Nem tudja, hogy mi lesz, de nem támogatja. A javaslat azt jelentené, hogy a mindenkori nettó befizetők megsérthetik a jogállami-demokratikus kritériumokat, a szegényebb tagállamok pedig nem, ami kettős mérce lenne.

f7870.jpg

Egy idősebb úr Trianon revízióját javasolta az Európai Bizottságnak

Ha a magyar kormány kezdeményezi Trianon felülvizsgálatát a századik évfordulón, akkor az Európai Bizottság tehet-e valamit?

Nem, ez egy történelmi-politikai kérdés, amiben a Bizottság nem illetékes. Nem reális, hogy a románok, szlovákok vagy a franciák hirtelen megsajnálnak minket.

A tagállamok és a Bizottság közötti ellentétek nem hátráltatják-e a Bizottság munkáját?

A cél az, hogy a konfliktusok békés úton, tárgyalásokkal oldódjanak meg. A Bizottság megtanulta, hogy a tagállami kommunikációt külön kell választani a tettektől. A tagállami politikusok a kudarcokat európaizálják, a sikereket pedig nemzetiesítik -- fogalmazta meg Jean-Claude Juncker. Valójában mind a kudarcok, mind a sikerek közösek. Ha megszűnnének a viták, akkor megszűnik a kommunikáció is, ami baj lenne.

2018 az európai kulturális örökség éve. Mik a prioritások a kultúra területén?

A cél az, hogy a helyi közösségek mutassák fel a saját európai örökségüket. Két prioritás van: először is az örökség szerepe az európai identitás kialakulásában, másodszor annak kidolgozása, hogy az örökség  a jövő érdekében hogyan használható fel mint erőforrás.

Lesz-e kétsebességes Európa?

Nem tartja reálisnak, egy rugalmas, többsebességű Európa valószínűbb, már csak azért is, mert jelenleg is ez a helyzet.

f7900.jpg

A magyar EU-biztos kecskeméti fiatalok társaságában

A Soros-tervet európai szinten elismerik-e mint aktuális felvetés, lehetne-e a Bizottság programja?

Az Európai Bizottság a saját munkarendje szerint halad, ami már 2014-ben megszületett, Soros György elhíresült cikkei pedig 2015 őszén jelentek meg.

Portálunk kérdései a következők voltak:

Oktatási biztosként nem tartja-e aggályosnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank, amelynek ez nem feladata, egy egyetemet finanszíroz Kecskeméten?

Minden tagállamban sajátos megoldások vannak az oktatás finanszírozására, az említett példa pedig nem ütközik a magyar jogszabályokba, ezért nem vizsgálják.

Mikorra várható a fiatalok Interrail-bérletének bevezetése?

Ez nehéz kérdés, jelenleg csak a testvériskolai kapcsolatrendszerben résztvevők kapnak kedvezményt, a jövő  pedig attól függ, hogy a következő európai uniós költségvetésben jut-e pénz a program kiterjesztésére.

Újságírói kérdésekre válaszolva Navracsics Tibor még arról beszélt, hogy a választások közeledtével igyekszik minél kevesebbet beleszólni a magyar belpolitikába, az úgynevezett „Soros-tervről” már korábban elmondta, hogy mit gondol, a magyar kormány Soros-plakátkampányát pedig nem kívánja kommentálni. Rosszul esett neki Semjén Zsolt hazaárulózása, mert a sokféle érdeket összeegyeztető munkáját mindig a legjobb tudása szerint végzi. A kecskeméti fórumon megnyilvánuló  nagy érdeklődést és a jó kérdéseket annak tulajdonítja, hogy az EU problémáit a kecskeméti polgárok is a sajátjuknak tekintik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemert.blog.hu/api/trackback/id/tr7813231555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2017.11.11. 18:01:19

"Az európai társadalomfejlődés alapja a nemzet."

Az úniós országok fele federális, etnikai területi vonalak mentén, mert a háborús békeszerződések büntető-jutalmazó akarata szerint. Nem társadalomfejlődés hanem hatalmi erőszak.

"..., egy rugalmas, többsebességű Európa valószínűbb, ..."
Szóval lesz kétsebességes európa, aztán a leszakadók közül ki hogy igyekszik.

Gondolom megy az összes nagy multi városba nyugtatgatni az embereket. Mert migráncsra már most nagy szükség van aztán a sok gyagyás inkább bezáratja a gyárakat minthogy idegent lásson.

Jakab.gipsz 2017.11.11. 18:49:59

Navracsics az eurobürokrata beszélni beszélt de nem mondott semmit sem. Csak sumákolt lásd a Soros-tervet.

test.s 2017.11.12. 20:31:30

Az ukrán társult tagságról nem kérdezték? Közelebb vannak mint a törökök.

Kecskemért?

Kövess a facebookon!

Friss topikok

Nyomtass te is!

Nyomtass te is #68

Nyomtassteis Különszám
A kormány évi 250-300-ról 400 órára akarja emelni az elrendelhető túlórák számát, emellett egyről három évre növelni a munkaidőkeret elszámolási időszakát. A szakszervezetek példátlan összefogás mellett országosan tiltakoznak.
Tovább

Címkék

112-es segélyhívó (1) 1848-as forradalom (1) 2018 (1) 2018-as választások (4) átláthatóság (1) Az úszás ünnepe (1) Bács-Kiskun megye (1) Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár (1) Bács-Kiskun Megyei Kórház (1) benzin (1) bérlakás (1) beruházás (1) cashkemét (2) Cegléd (1) civil (1) CÖF (1) DAKK Zrt. (1) Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (1) demokrácia (1) Dobos József (1) egészségügy (1) Elios Zrt. (2) energia (2) Európai Bizottság (1) Európai Unió (3) Fekete-Győr András (1) felújítás (1) feminizmus (1) Fidelitas (1) fizetés (1) Független Diákparlament (1) gázolaj (1) Gémesi György (1) Gong Rádió (1) gyalogátkelőhely (1) Hadházy Ákos (2) harmadik Orbán-kormány (1) Határ Mária (1) hekkelés (1) helyi adó (1) Hírös Agóra (1) Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (1) Hosszú Katinka (1) humor (1) I. világháború (1) ingatlanpiac (1) interjú (1) intermodális csomópont (1) Jean-Claude Juncker (1) Jobbik Magyarországért Mozgalom (1) jogsértés (1) kampánynyitó (1) kecskemért (3) Kecskemét (6) kecskeméti közgyűlés (1) Kecskméti Fürdő (1) kerékpározás (1) kerékpártároló (1) kerékpárút (1) kiállítás (1) Király József (3) könyv (1) korrupció (3) korszerűsítés (1) középiskola (1) közlekedésbiztonság (2) közmeghallgatás (1) közvilágítás (2) kritika (1) ktatás (1) kutya (1) lakás (1) lakossági fórum (3) Lázár János (1) Lehet Más a Politika (3) Lejer Zoltán (1) Lipard Film (1) LMP (2) lőtér (1) lövészet (1) magasfeszültség (1) Magyar Kórházszövetség (1) Magyar Közút (1) Magyar Szocialista Párt (1) Mavir (1) megemlékezés (1) Megyei Prima Díj (1) Mercedes (1) Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (2) Mészáros Lőrinc (1) MOL (1) Molnár Gyula (1) Momentum Mozgalom (5) MSZP (2) multinacionális vállalat (1) munkaerőhiány (2) Nagypál Sándor (1) Nagy Attila (1) Navracsics Tibor (1) névadás (1) nevek (1) (1) oktatás (1) önerős útépítés (1) önkormányzat (1) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (1) pénzosztás (1) plakátháború (2) plakáttörvény (1) polgári kezdeményezés (1) politikai humor (1) politikai pedofília (1) Rudolf-laktanya (1) Salacz László (1) slow food (1) SMP (1) Soproni Tamás (1) Soros-terv (1) statisztika (2) Stop Soros (1) Svébis Mihály (1) Szél Bernadett (3) Szemereyné Pataki Klaudia (2) Széna utca (1) Takács Valentina (1) Tállai András (1) távvezeték (1) Tiborcz István (3) történik épp (1) Tóth Szilárd (1) Trianon (1) tüntetés (1) tűzoltók (1) Univer Zrt. (1) ünnep (1) utcanevek (1) útfelújítás (1) üzemanyagár (1) Vágó Gábor (5) vagyonnyilatkozat (1) választási kampány (1) Vasútmodellezés (1) vihar (1) zászló (1) zebra (1) zene (1) Zombor Gábor (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása