Az MSZP még létezik?

Ez nem kérdés – bizonygatta 2017. november 15-én este az Otthon Mozi Tükörtermében Molnár Gyula (56), az MSZP elnöke mintegy száz érdeklődő előtt. A túlnyomó többségében nyugdíjas vendég és párttag  figyelmesen hallgatta a pártelnököt, aki Kiskunfélegyháza után Kecskeméten folytatta országjárását a „Tegyünk igazságot!” című fórummal.

Tessék elmenni szavazni – kezdte a pártelnök a beszédét –, mert aki otthon marad, az később verheti a fejét a falba, hogy nem tett semmit a sorsa javulásáért! Nincs sajtószabadság, nincsenek független intézmények, és noha nő a gazdaság, növekednek a reálbérek és csökken az infláció, a kedvező nemzetközi környezetben tulajdonképpen elmaradt egy modern Magyarország felépítése. A gazdaság az összeszerelésre épül és az olcsó munkaerőnkkel akarunk Kínával versenyezni, de a kormány stadionokat épít, amelyek néhány év múlva gazzal felvert mementói lesznek a mai rendszernek. Az elmúlt 6-7 évben nem történt olyan, amire 8-15 év múlva is büszkék lehetnénk.

f_7992.jpg

Molnár Gyula, az MSZP elnöke

A társadalmi válságot az mutatja, hogy ma másfél-kétmillió ember él úgy, hogy nincs egy hónapnyi tartaléka, ha valami baj történne vele. Magyarország kettészakadt: egy nagyon szűk réteg gyarapszik, és növekszik azok száma, akik egyre nehezebben élnek. A munkahelyek nagy része közmunka, a közmunkások pedig félnek, mert azzal fenyegetik őket a polgármesterek, hogy ha nem szavaznak jól, akkor elveszítik a munkájukat.

Az oktatás szintén válságban van: a tanárok rosszkedvűek, a diákok felesleges tantárgyakkal vannak túlterhelve. Molnár Gyula szerint lehet, hogy mindez szándékosan van így, mert gondolkodásra képtelen embereket akarnak kinevelni. Az emberek félnek a kórházba menni, mert nem bíznak az egészségügyben. A legjobb orvosaink külföldre mennek dolgozni, az ápolónők pedig az IKEA-ba, mert ott többet keresnek.

Arra biztatta a megjelenteket, hogy beszélgessenek el az ismerőseikkel, valóban jobban élnek-e – szemben a hamis propagandával, és vigyenek magukkal még két embert szavazni.

Ami volt, elmúlt

A múltról szólva úgy vélte, hogy nem kell félni a szocialistáktól, mert nem fogják visszahozni a 2010 előtti világot. Tanultak a saját 8 éves hibáikból, és tanultak a mostaniak hibáiból is. Tudják, hogy nem volt sikeres a 2010 előtti kormányzás, de ő nem egy embert hibáztat. Sok hibát követtek el,  sok szempontból tévútra mentek, de vezekeltek a hibáikért, vezekeltek a bűneikért. Hallgassák meg őket, kérte, és  utána a döntés már a választók kezében van.

Konkrét ígéretek

A kampányban egy normális országot szeretnének, ahol a politika nem szól bele az emberek mindennapi életébe.

Az oktatás költségvetését a GDP 4%-áról 6%-ra kell emelni, az iskolákat pedig vissza kell adni az önkormányzatoknak, ha kérik. Visszaállítják a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, 9 osztályos általános iskolát szeretnének bevezetni, és legyen kötelező az érettségi angol nyelvből.

Az egészségügyben mindenkire terjedjen ki újra a társadalombiztosítás, amiben mindenki kapjon egyforma szolgáltatást! Aki kevesebbet keres, az kevesebbet fizet majd a TB-ért, aki többet, az többet. A nyugdíjasok, a munkanélküliek és fiatalok számára a TB ingyenes lesz. Aki nem elégedett a kapott szolgáltatással, az elmehet a magánorvoshoz. Négy év alatt meg kell duplázni az egészségügyben dolgozók fizetését először egy egyszeri 25%-os emeléssel kezdve a folyamatot!

A nyugdíjasok arra számíthatnak, hogy a párt hatalomra kerülése esetén nyugdíjplafont vezetnek be, a minimumnyugdíjat megduplázzák, a 100 ezer forint alatti nyugdíjak felzárkózását felgyorsítják, visszaállítják a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőséget, kulturáltabban zajlanak majd a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatai és a 13. havi nyugdíjnak megfelelő egyszeri ellátást kap mindenki évente, ami 120 ezer forint lesz. Az utóbbi intézkedés számításaik szerint 240-250 milliárd forintba kerülne. A 65 év felettiek krónikus betegség esetén a háziorvos javaslatára ingyen kapják majd a gyógyszert, ez összesen 35-40 milliárd forintba kerülne.

A dolgozók számára olyan új Munka Törvénykönyvét kell bevezetni, ami hosszútávú munkaadói-munkavállalói megállapodásokra ösztönöz, és újra biztosítja a sztrájkjogot. Azt szeretnék, hogy a szakszervezetek is kaphassák meg az SZJA 1%-át, amihez az állam még ugyanannyit tenne hozzá. Így lenne újra vagyonuk a szakszervezeteknek. A Jobbik javaslatát, a béruniót szerinte nem lehet megcsinálni, mert a bérek nemzeti hatáskörben vannak, és a külföldi gyárak azonnal elmenekülnének, ha bevezetésre kerülne.

Az adórendszer újra többkulcsos lesz. A tervek szerint a minimálbér adómentes lesz, kb. 7-800 ezer forint feletti havi jövedelemtől kell majd a mainál többet fizetni, egymillió forint felett pedig lényegesen többet.

Végül arról beszélt, hogy a nőknek egyenlő munkáért egyenlő bért kell kapniuk, nem lehet diszkrimináció semmilyen téren. A mostani zaklatási botrány kapcsán a pártelnök fellép az áldozathibáztatók ellen, legyenek azok akár a saját párttársai.

A választási stratégiáról

A 2018-as választásról szólva Molnár Gyula szerint Botka László ajánlatát nem fogadták el a partnereik, ezért most már félre kell tenni a vitákat és meg kell állapodni a kormányváltás érdekében. Közös jelöltekre, közös listára és közös miniszterelnök-jelöltre van szükség. Az MSZP szavazói nem mentek át sehova, csak passzivitásba vonultak. Ha az MSZP-t akarja valaki most legyőzni, akkor az Orbán Viktort segíti. Arra kérte a DK tagjait, hogy szerezzenek érvényt a saját 94%-kal elfogadott párthatározatuknak, mely szerint Gyurcsány Ferenc legyen a közös listán. A 2013. október 23-án összefogást követelő Gyurcsány Ferencre számít. Miniszterelnök-jelölt egyelőre nincs, csak listavezető, de keresik azt a köztiszteletben álló embert, aki mögött össze lehet rendezni egy közös listát.

A pártelnök úgy látja, hogy a budapesti értelmiség egy részének az a meggyőződése, hogy ha nem létezne az MSZP, akkor a helyén egy hitelesebb, modernebb ellenzéki párt tudna felnőni. Lehet, hogy ez így van, de erről nem most kell beszélni. Adott esetben 2018 áprilisában ő maga fog egy komoly elemző vita élére állni, amely arról szól majd, hogy milyen egy XXI. századi baloldali párt.

A politikai céljuk most egy jó megállapodás megkötése a DK-val, nyitottak a Momentum és az LMP felé, az egy százalékos pártok pedig valamilyen formában úgy is be fognak kerülni az együttműködésbe, ha lesz.

Régi-új jelöltek

Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón bemutatták a párt helyi képviselőjelöltjeit. A Bács-Kiskun megyei 1. számú egyéni választókerületben (evk) debütál Dobos József, a párt kecskeméti elnöke, a 2. számúban pedig a tapasztalt Király József a jelölt, akinek ez lesz zsinórban a harmadik parlamenti megmérettetése. A pártközi tárgyalások még elsősorban az 1. számú evk-ban induló jelölt személyét érinthetik; Király pozíciója stabilnak mondható.

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemert.blog.hu/api/trackback/id/tr3713290711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kecskemért?

Kövess a facebookon!

Friss topikok

Nyomtass te is!

Nyomtass te is #68

Nyomtassteis Különszám
A kormány évi 250-300-ról 400 órára akarja emelni az elrendelhető túlórák számát, emellett egyről három évre növelni a munkaidőkeret elszámolási időszakát. A szakszervezetek példátlan összefogás mellett országosan tiltakoznak.
Tovább

Címkék

112-es segélyhívó (1) 1848-as forradalom (1) 2018 (1) 2018-as választások (4) átláthatóság (1) Az úszás ünnepe (1) Bács-Kiskun megye (1) Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár (1) Bács-Kiskun Megyei Kórház (1) benzin (1) bérlakás (1) beruházás (1) cashkemét (2) Cegléd (1) civil (1) CÖF (1) DAKK Zrt. (1) Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (1) demokrácia (1) Dobos József (1) egészségügy (1) Elios Zrt. (2) energia (2) Európai Bizottság (1) Európai Unió (3) Fekete-Győr András (1) felújítás (1) feminizmus (1) Fidelitas (1) fizetés (1) Független Diákparlament (1) gázolaj (1) Gémesi György (1) Gong Rádió (1) gyalogátkelőhely (1) Hadházy Ákos (2) harmadik Orbán-kormány (1) Határ Mária (1) hekkelés (1) helyi adó (1) Hírös Agóra (1) Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (1) Hosszú Katinka (1) humor (1) I. világháború (1) ingatlanpiac (1) interjú (1) intermodális csomópont (1) Jean-Claude Juncker (1) Jobbik Magyarországért Mozgalom (1) jogsértés (1) kampánynyitó (1) kecskemért (3) Kecskemét (6) kecskeméti közgyűlés (1) Kecskméti Fürdő (1) kerékpározás (1) kerékpártároló (1) kerékpárút (1) kiállítás (1) Király József (3) könyv (1) korrupció (3) korszerűsítés (1) középiskola (1) közlekedésbiztonság (2) közmeghallgatás (1) közvilágítás (2) kritika (1) ktatás (1) kutya (1) lakás (1) lakossági fórum (3) Lázár János (1) Lehet Más a Politika (3) Lejer Zoltán (1) Lipard Film (1) LMP (2) lőtér (1) lövészet (1) magasfeszültség (1) Magyar Kórházszövetség (1) Magyar Közút (1) Magyar Szocialista Párt (1) Mavir (1) megemlékezés (1) Megyei Prima Díj (1) Mercedes (1) Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (2) Mészáros Lőrinc (1) MOL (1) Molnár Gyula (1) Momentum Mozgalom (5) MSZP (2) multinacionális vállalat (1) munkaerőhiány (2) Nagypál Sándor (1) Nagy Attila (1) Navracsics Tibor (1) névadás (1) nevek (1) (1) oktatás (1) önerős útépítés (1) önkormányzat (1) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (1) pénzosztás (1) plakátháború (2) plakáttörvény (1) polgári kezdeményezés (1) politikai humor (1) politikai pedofília (1) Rudolf-laktanya (1) Salacz László (1) slow food (1) SMP (1) Soproni Tamás (1) Soros-terv (1) statisztika (2) Stop Soros (1) Svébis Mihály (1) Szél Bernadett (3) Szemereyné Pataki Klaudia (2) Széna utca (1) Takács Valentina (1) Tállai András (1) távvezeték (1) Tiborcz István (3) történik épp (1) Tóth Szilárd (1) Trianon (1) tüntetés (1) tűzoltók (1) Univer Zrt. (1) ünnep (1) utcanevek (1) útfelújítás (1) üzemanyagár (1) Vágó Gábor (5) vagyonnyilatkozat (1) választási kampány (1) Vasútmodellezés (1) vihar (1) zászló (1) zebra (1) zene (1) Zombor Gábor (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása