Merre tart az LMP?

2017. december 2–3-án Kecskeméten tartotta két napos kongresszusát a Lehet Más a Politika (LMP) párt. A választásra készülő szervezet megnevezte országos listájának első 30 helyezettjét, és tanácskozott a követendő politikai irányról.

Az Arany Homok szállodában tartotta a hétvégén XL. Kongresszusát az LMP. A sokáig a parlamentbe való bejutási küszöb környékén táncoló párt a szocialisták összeomlásával kapott egy utolsó esélyt, hogy feljebb tornázza a támogatottságát. Az eséllyel – úgy tűnik – tudnak élni. Legutóbb már 8%-on mérték őket. A választási menetelés a miniszterelnök-jelölt megválasztása után a képviselőjelöltek megnevezésével folytatódott.  

 

elempe-1.jpg

LMP-sek Kecskeméten. Elöl Gémesi György, Szél Bernadett és Hadházy Ákos

Az országos lista vezetői a következők:

  1. Szél Bernadett, miniszterelnök-jelölt, társelnök
  2. Hadházy Ákos, társelnök, országgyűlési képviselő
  3. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, az Új Kezdet elnöke
  4. Schmuck Erzsébet, országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes
  5. Ungár Péter, elnökségi tag, külpolitikai szakszóvivő
  6. Keresztes Lóránt, pécsi önkormányzati képviselő, korábbi elnökségi tag
  7. Demeter Márta, országgyűlési képviselő (az MSZP színeiben jutott a Parlamentbe 2014-ben)
  8. Kanász-Nagy Máté, ifjúsági szakszóvivő
  9. Lengyel Szilvia, 2012-2014 között országgyűlési képviselő, korábbi elnökségi tag
  10. Ferenczi István, kispesti önkormányzati képviselő, elnökségi tag
  11. Kis-Szenicey Kálmán, Országos Politikai Tanács elnökségi taja, Bács-Kiskun megyei önkormányzati képviselő
  12. Sallai Róbert Benedek, országgyűlési képviselő
  13. Ecseki Virág, terület elnök
  14. Ikotity István, országgyűlési képviselő
  15. Gerstmár Ferenc, belügyi kabinetvezetője, veszprémi önkormányzati képviselő

A többiek neve itt olvasható.

A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint a lista első 5 helyezettje tekinthető biztos befutónak, a többiek csak reménykedhetnek a bejutásban a párt minél jobb szereplése esetén. Például a tizedik Ferenczi Istvánból csak akkor lehet megint képviselő, ha még legalább 200 ezer új szavazót szerez a párt.

2014-es LMP-lista első 15 helyezettjéből ezen a listán már csak hat név szerepel, egyes szakértők szerint a jelentős fluktuáció Schiffer András távozásához köthető, az ő emberei kikerültek vagy hátrébb kerültek. Például a bajai Ikotity Istvánból sem valószínű, hogy megint országgyűlési képviselő lesz, őt Schiffer köréhez szokták sorolni. Sallai Róbert Benedek neve annak ellenére jelenik meg a listán, hogy a képviselő bejelentette, 2018-tól visszavonul a politizálástól. A hatodik helyezett Keresztes Lóránt országosan ismeretlen politikus, mégis a baranyaiak párton belüli erejét mutatja, hogy a viszonylag ismert Demeter Mártát, aki idén az MSZP-ből érkezett, maga mögé tudta utasítani. A párt új erős embere, Ungár Péter, aki Schmidt Mária történész, a Terror Háza igazgatójának a fia és saját vagyonából finanszírozza a párthoz kötődő Reflektor blogot és Ron Werber kampányguru megnyerésében is közreműködött, belső információk szerint a harmadik legtöbb szavazatot kapta. A 3. hely azonban a párt szövetségesének, a Gémesi György vezette Új Kezdetnek (ÚK), a 4. pedig nőknek volt fenntartva, ezért jutott neki az 5. pozíció.

elempe-2.jpg

Hadházy Ákos és Szél Bernadett, az LMP társelnökei, utóbbi egyben miniszterelnök-jelölt is

A párt politikájáról szólva Szél Bernadett a Kossuth-szobor előtt tartott sajtótájékoztatóján kb. 100 aktivista körében elmondta: együtt tudnak működni mindazon pártokkal, közösségekkel és emberekkel, akik a kormányváltáson túl korszakváltásban is érdekeltek Magyarországon.

„Az összefogás, az együttműködés kezd önmaga paródiájába fordulni sok helyen, de nem nálunk. Én azt látom, hogy ha alapvetően organikus együttműködésről van szó, vagyis hasonló dolgokat gondolunk a világról, hasonlóan érzünk különböző dolgokkal kapcsolatban, és képesek vagyunk ezt kulturált módon megbeszélni egymással, akkor az együttműködés sikerre van ítélve. Mi itt a kongresszuson a délelőtt folyamán megbeszéltük azt is, hogy nagyon nehéz idők várnak ránk, ami a kampányt illeti, pontosan látjuk azt, hogy a médiában egyre furcsább helyzet alakul ki Magyarországon, ami nagyon messze áll a sajtószabadságtól” – mondta Szél.

Gémesi György, az Új Kezdet elnöke azt hangsúlyozta: amíg az LMP-nek országos frakciója, pártja van, az Új Kezdet a lokalitást, a helyi tapasztalatokat, a lendületet adja az együttműködéshez.

Az együttműködési megállapodást december közepén, ünnepélyes keretek között írják alá Budapesten.

Portálunk kérdésére Ungár Péter elmondta, hogy a „Viszlát, kétharmad” civil kezdeményezés legitim, és szerinte nem okoz kárt az LMP-nek, ha a szavazók megosztják a szavazatukat, Schmuck Erzsébet pedig arról beszélt, hogy a helyi, ajtótól ajtóig menő kampány és a közösségi média újfajta kiaknázása megfelelően mozgósíthat még szavazókat a párt részére a választásokra.

Érdekesség, hogy a kongresszuson megjelent és egy szekcióülést is vezetett a Lányi András író, zöld-konzervatív ideológus, aki korábban éppen a Schiffer Andrással való személyes ellentéte miatt nem vett részt a párt életében.

Frissítés:

Gémesi György később közölte, hogy nem kívánja a mandátumát felvenni, így a 6-10. helyen állók bejutási esélye javult. A listaállítás után kilépett a pártból Jancsó Andrea Budapest Ferencváros önkormányzati képviselője, a helyi fideszes lakásmutyi feltárója. Szerinte megváltozott az LMP irányvonala, és azzal már nem tud azonosulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemert.blog.hu/api/trackback/id/tr4913425887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kecskemért?

Kövess a facebookon!

Friss topikok

Nyomtass te is!

Nyomtass te is #68

Nyomtassteis Különszám
A kormány évi 250-300-ról 400 órára akarja emelni az elrendelhető túlórák számát, emellett egyről három évre növelni a munkaidőkeret elszámolási időszakát. A szakszervezetek példátlan összefogás mellett országosan tiltakoznak.
Tovább

Címkék

112-es segélyhívó (1) 1848-as forradalom (1) 2018 (1) 2018-as választások (4) átláthatóság (1) Az úszás ünnepe (1) Bács-Kiskun megye (1) Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár (1) Bács-Kiskun Megyei Kórház (1) benzin (1) bérlakás (1) beruházás (1) cashkemét (2) Cegléd (1) civil (1) CÖF (1) DAKK Zrt. (1) Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (1) demokrácia (1) Dobos József (1) egészségügy (1) Elios Zrt. (2) energia (2) Európai Bizottság (1) Európai Unió (3) Fekete-Győr András (1) felújítás (1) feminizmus (1) Fidelitas (1) fizetés (1) Független Diákparlament (1) gázolaj (1) Gémesi György (1) Gong Rádió (1) gyalogátkelőhely (1) Hadházy Ákos (2) harmadik Orbán-kormány (1) Határ Mária (1) hekkelés (1) helyi adó (1) Hírös Agóra (1) Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (1) Hosszú Katinka (1) humor (1) I. világháború (1) ingatlanpiac (1) interjú (1) intermodális csomópont (1) Jean-Claude Juncker (1) Jobbik Magyarországért Mozgalom (1) jogsértés (1) kampánynyitó (1) kecskemért (3) Kecskemét (6) kecskeméti közgyűlés (1) Kecskméti Fürdő (1) kerékpározás (1) kerékpártároló (1) kerékpárút (1) kiállítás (1) Király József (3) könyv (1) korrupció (3) korszerűsítés (1) középiskola (1) közlekedésbiztonság (2) közmeghallgatás (1) közvilágítás (2) kritika (1) ktatás (1) kutya (1) lakás (1) lakossági fórum (3) Lázár János (1) Lehet Más a Politika (3) Lejer Zoltán (1) Lipard Film (1) LMP (2) lőtér (1) lövészet (1) magasfeszültség (1) Magyar Kórházszövetség (1) Magyar Közút (1) Magyar Szocialista Párt (1) Mavir (1) megemlékezés (1) Megyei Prima Díj (1) Mercedes (1) Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (2) Mészáros Lőrinc (1) MOL (1) Molnár Gyula (1) Momentum Mozgalom (5) MSZP (2) multinacionális vállalat (1) munkaerőhiány (2) Nagypál Sándor (1) Nagy Attila (1) Navracsics Tibor (1) névadás (1) nevek (1) (1) oktatás (1) önerős útépítés (1) önkormányzat (1) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (1) pénzosztás (1) plakátháború (2) plakáttörvény (1) polgári kezdeményezés (1) politikai humor (1) politikai pedofília (1) Rudolf-laktanya (1) Salacz László (1) slow food (1) SMP (1) Soproni Tamás (1) Soros-terv (1) statisztika (2) Stop Soros (1) Svébis Mihály (1) Szél Bernadett (3) Szemereyné Pataki Klaudia (2) Széna utca (1) Takács Valentina (1) Tállai András (1) távvezeték (1) Tiborcz István (3) történik épp (1) Tóth Szilárd (1) Trianon (1) tüntetés (1) tűzoltók (1) Univer Zrt. (1) ünnep (1) utcanevek (1) útfelújítás (1) üzemanyagár (1) Vágó Gábor (5) vagyonnyilatkozat (1) választási kampány (1) Vasútmodellezés (1) vihar (1) zászló (1) zebra (1) zene (1) Zombor Gábor (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása