Ki nyer ma?
Választás 2018

Választási sorozatunk első részében bemutatjuk a két kecskeméti választókerületet, és némi esélylatolgatást is végzünk.

Mint ismeretes, az új választási rendszer szabályai miatt a 2018-as választás az egyéni körzetekben fog eldőlni. Ha 15-20 egyéni körzetet elveszít a Fidesz-KDNP pártszövetség, akkor nem nyer újra alkotmányozó kétharmados többséget, 40-45 körzet elvesztése esetén pedig bár nyer a választáson, a parlamenti többsége megszűnik és koalíciós kormány fog létrejönni, amit már jó eséllyel nem Orbán Viktor fog vezetni. Nézzük meg, hogy városunkat kettévágó két körzetben kik a politikai verseny fő résztvevői!

Bács-Kiskun megyei 1-es körzet

A Bács-Kiskun megyei 1-es számú országgyűlési választókerület települései és az egyes településeken a szavazásra jogosultak száma (Forrás: Választás.hu)

A választókörhöz csak Kecskemét keleti része, főleg a Széchenyiváros tartozik. A szavazópolgárok közül a kecskemétiek 48%-ot tesznek ki.

t01y.jpg

A Bács-Kiskun megyei 1-es számú országgyűlési választókerület választópolgárainak megoszlása településenként (Forrás: Választás.hu)

2014-ben a körzet mandátumát Salacz László (Fidesz-KDNP) nyerte.

A főbb pártok jelöltjei 2018-ban (ábécésorrendben):

A Publicus Intézet 2018 februárjában készített közvélemény-kutatást a körzetben a legesélyesebb öt jelöltről.  Itt Salacz László, a kormánypártok jelöltje vezet, a második helyen Vágó Gábor (LMP), a harmadikon Lejer Zoltán (Jobbik), a negyediken Szőkéné Kopping Rita (DK), az ötödiken pedig Bodrozsán Alexandra (Momentum) áll.

pub_nepszeru.jpg

Kire szavazna egy országgyűlési, választáson képviselőnek ha csak az alábbi jelöltek közül választhatna? (Összes megkérdezett, %) (Forrás: Publicus Research)

A felmérés szerint ha a másodlagos preferenciákat nézzük, vagyis az a kérdés, hogy kire szavazna a válaszadó, ha a kedvenc pártja nem állítana jelöltet, akkor a Fidesztől a Jobbikhoz, a Jobbiktól az LMP-hez, az MSZP-től pedig a DK-hoz áramlana át a legtöbb szavazó.

pub_masodlagos.jpg

Ha valamilyen okból erre a pártra nem szavazhatna, melyik másik pártra szavaz(na) az országgyűlési választáson? (Pártpreferenciával rendelkezők, %) (Forrás: Publicus Research)

Arra is rákérdeztek, hogy a fő jelöltek közül kit mennyire tartanak alkalmasnak a térség országgyűlésben való képviseletére. Itt is Salacz László lett a legelismertebb Szőkéné Kopping Rita előtt.

pub_alkalmas.jpg

 Mennyire tartja alkalmasnak, hogy Kecskemétet és egyes környező településeket (Bács-Kiskun megye 1-es választókerületét) képviselje az országgyűlésben? (A politikust ismerők között, %) (Forrás: Publicus Research)

Emlékszik még Horváth Zsoltra?

Horváth Zsolt (középen) (Forrás: Kecskemet.hu)

Dr. Horváth Zsolt fogorvos 1998-tól 2014-ig fideszes országgyűlési képviselő volt, Kecskeméten négyszer választották meg. Az első Orbán-kormányban egy évig az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára volt. 2002–2006 között Kecskemét alpolgármestere is volt az egészségügyi és szociális ágazat felelőseként.

A nem túl karizmatikus politikus 2014 után kivonult a politikából, Budapestre költözött és üzleti ügyekkel kezdett foglalkozni. Neve legutóbb a Panama-papírokban bukkant fel: egy hongkongi offshore-cégnek az igazgatója, egy másik Seychelles-szigetekinek pedig a tulajdonosa – írja róla az Index

Bizonyára Ön is könnyen fel tudja sorolni, mi mindent tett Horváth Kecskemétért a 16 éves képviselősége alatt. Ha netalán mégsem, akkor itt a lehetőség, hogy áprilisban egy nála alkalmasabb személyt küldjön a parlamentbe.

Bács-Kiskun megyei 2-es körzet

A Bács-Kiskun megyei 2-es számú országgyűlési választókerület települései és az egyes településeken a szavazásra jogosultak száma (Forrás: Választás.hu)

Ebben a kerületben található Kecskemét másik, nagyobbik része. A szavazópolgárok 74%-a kecskeméti a kerületben.

t02y.jpg

A Bács-Kiskun megyei 2-es számú országgyűlési választókerület választópolgárainak megoszlása településenként (Forrás: Választás.hu)

2014-ben ezt a választókört is a Fidesz-KDNP jelöltje, Dr. Zombor Gábor nyerte meg.

A főbb pártok jelöltjei 2018-ban (ábécésorrendben):

Ez a körzet sem tartozik a billegő vagy kétesélyes körzetek közé. A Taktikaiszavazas.hu honlap szavazatbecslése szerint Zombor lesz a befutó és a Kireszavazzunk.hu oldal is így vélekedik. A főbb ellenzéki pártok jelöltjei az 1-es körzethez hasonlóan itt is egymással versenyeznek, az ellenzéki szavazatok szétforgácsolódása miatt a parlamentben nem túl aktív Zombornak az elmúlt hetek botrányai ellenére sincs mitől tartania. A legesélyesebb ellenzéki jelölt mindkét honlap szerint a jobbikos Radics Tivadar, ő várhatóan 20% körüli szavazatot kap. Az MSZP-s Király József a második, neki kis lemaradással 18%-ot jósolnak a honlapok.

Az ún. kamu- és viccpártokról

Sok szó esik mostanában arról, hogy az új választási rendszer lehetővé teszi, hogy százmilliós állami támogatást kapjanak olyan pártok is, amelyek semmiféle érdemi tevékenységet nem végeznek. Szerencsére Kecskeméten a választási bizottság ezeket a szervezeteket kiszűrte. Jelen állás szerint 17 és 16 indulót visszautasítottak a két körzetben. Nem állítjuk tehát, hogy az alábbiak kamupártok lennének, egyszerűen csak ritkán vagy talán még sohasem kerültek reflektorfénybe a közjóért végzett tevékenységükkel.

Az 1. körzetben Brem László a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM), Iváncsó Anikó pedig az Origó Párt (OP) jelöltje.

A 2. körzetben Vidám Mária lesz a SEM jelöltje.

Vannak azonban régi ismerősök is. Az 1. körzetben a Bokros Lajos-féle Modern Magyarországért Mozgalom (Moma) Dr. Károlyi Zoltán, valamint a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) Tormási György személyében állított jelöltet. A 2. körzetben a Thürmer Gyula-féle Munkáspártot Csernus Viktorné képviseli.

Egyelőre úgy néz ki, hogy sokak bánatára a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) jelöltjei nem fognak a kecskeméti szavazólapokon szerepelni, rájuk csak pártlistán lehet szavazni.

listas_szavazolap_2018.jpg

Ilyen lesz az országos listás szavazólap. (Forrás: Index.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemert.blog.hu/api/trackback/id/tr213735890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kecskemért?

Kövess a facebookon!

Friss topikok

Nyomtass te is!

Nyomtass te is #68

Nyomtassteis Különszám
A kormány évi 250-300-ról 400 órára akarja emelni az elrendelhető túlórák számát, emellett egyről három évre növelni a munkaidőkeret elszámolási időszakát. A szakszervezetek példátlan összefogás mellett országosan tiltakoznak.
Tovább

Címkék

112-es segélyhívó (1) 1848-as forradalom (1) 2018 (1) 2018-as választások (4) átláthatóság (1) Az úszás ünnepe (1) Bács-Kiskun megye (1) Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár (1) Bács-Kiskun Megyei Kórház (1) benzin (1) bérlakás (1) beruházás (1) cashkemét (2) Cegléd (1) civil (1) CÖF (1) DAKK Zrt. (1) Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (1) demokrácia (1) Dobos József (1) egészségügy (1) Elios Zrt. (2) energia (2) Európai Bizottság (1) Európai Unió (3) Fekete-Győr András (1) felújítás (1) feminizmus (1) Fidelitas (1) fizetés (1) Független Diákparlament (1) gázolaj (1) Gémesi György (1) Gong Rádió (1) gyalogátkelőhely (1) Hadházy Ákos (2) harmadik Orbán-kormány (1) Határ Mária (1) hekkelés (1) helyi adó (1) Hírös Agóra (1) Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (1) Hosszú Katinka (1) humor (1) I. világháború (1) ingatlanpiac (1) interjú (1) intermodális csomópont (1) Jean-Claude Juncker (1) Jobbik Magyarországért Mozgalom (1) jogsértés (1) kampánynyitó (1) kecskemért (3) Kecskemét (6) kecskeméti közgyűlés (1) Kecskméti Fürdő (1) kerékpározás (1) kerékpártároló (1) kerékpárút (1) kiállítás (1) Király József (3) könyv (1) korrupció (3) korszerűsítés (1) középiskola (1) közlekedésbiztonság (2) közmeghallgatás (1) közvilágítás (2) kritika (1) ktatás (1) kutya (1) lakás (1) lakossági fórum (3) Lázár János (1) Lehet Más a Politika (3) Lejer Zoltán (1) Lipard Film (1) LMP (2) lőtér (1) lövészet (1) magasfeszültség (1) Magyar Kórházszövetség (1) Magyar Közút (1) Magyar Szocialista Párt (1) Mavir (1) megemlékezés (1) Megyei Prima Díj (1) Mercedes (1) Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (2) Mészáros Lőrinc (1) MOL (1) Molnár Gyula (1) Momentum Mozgalom (5) MSZP (2) multinacionális vállalat (1) munkaerőhiány (2) Nagypál Sándor (1) Nagy Attila (1) Navracsics Tibor (1) névadás (1) nevek (1) (1) oktatás (1) önerős útépítés (1) önkormányzat (1) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (1) pénzosztás (1) plakátháború (2) plakáttörvény (1) polgári kezdeményezés (1) politikai humor (1) politikai pedofília (1) Rudolf-laktanya (1) Salacz László (1) slow food (1) SMP (1) Soproni Tamás (1) Soros-terv (1) statisztika (2) Stop Soros (1) Svébis Mihály (1) Szél Bernadett (3) Szemereyné Pataki Klaudia (2) Széna utca (1) Takács Valentina (1) Tállai András (1) távvezeték (1) Tiborcz István (3) történik épp (1) Tóth Szilárd (1) Trianon (1) tüntetés (1) tűzoltók (1) Univer Zrt. (1) ünnep (1) utcanevek (1) útfelújítás (1) üzemanyagár (1) Vágó Gábor (5) vagyonnyilatkozat (1) választási kampány (1) Vasútmodellezés (1) vihar (1) zászló (1) zebra (1) zene (1) Zombor Gábor (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása