Lesz-e végre női miniszterelnöke Magyarországnak?
Választás 2018

2018. március 23-án pénteken 18 és 20 óra között a Tudomány és Technika Háza Kerényi termében (Kecskemét, Rákóczi út 2.) a Lehet Más a Politika (LMP) miniszterelnöknek jelölt társelnöke, Szél Bernadett és a párt kecskeméti képviselőjelöltjei, Vágó Gábor és dr. Tóth Szilárd tartanak fórumot. A beszélgetés apropóját a közelgő választások adják, de emellett a párt vezetői egy ökopolitikai fordulat szükségességéről is beszélnek majd, ami a választások után is, sőt az elkövetkező évtizedekben egyre inkább aktuálissá válik.

Magyarországon szokatlan, hogy két elnöke van egy pártnak, és még szokatlanabb, hogy női miniszterelnök-jelöltet állítson, de az LMP esetében ez történt. „A férjem – ahogy eddig is – most is mindenben támogat, mert ő is változást és rendet szeretne” – fogalmazott a Szél Bernadett (41).

Szél Bernadett 2018. máricus 15-i beszédeSzél Bernadett 2018. máricus 15-i beszéde (Fotó: Lehetmas.hu)

Nem csak a politikusnő férje szeretne változást, hanem a szavazók többsége is. Kérdés, hogy ki fogja elhozni ezt a változást. Ez már tényleg csak az embereken múlik. Mostanra letisztult a kép, és a legtöbb helyen kialakult, hogy ki lesz a kormánypárti jelölt fő kihívója. Budakeszin és környékén éppen Szél Bernadett, akinek a javára visszalépett a baloldali pártok jelöltje.

A második paksi atomerőmű felépítésének ellenzése vagy az a fideszes korrupció elleni harc közismert témái a pártnak. Ezek mellett azonban konkrét szakpolitikai megoldásokkal is rendelkeznek a hazánkat már évtizedek óta sújtó fő problémákra. Olyan pozitív változásokat szeretnének elindítani, mint a pedagógusok béremelése, az oktatásra fordított kiadások kétszeres szintre való növelése vagy egy nagyszabású bérlakásépítési program a magas albérleti árak letörésére. A nagycsaládosok mostani kedvezményeit kiterjesztenék az egy- és kétgyermekesekre, megemelnék a családi pótlékot és céljuk a rugalmas munkaidő elterjesztése a munkába visszatérni kívánó fiatal anyukák érdekében.

Az egészségügy terén is fontos változtatásokat terveznek. Az ismét létrejövő egészségügyi minisztérium feladata lesz, hogy kidolgozza az orvosok és a szakápolók béremelése, munkakörülményeik javítása, a túlterhelés csökkentése. A forrást mindehhez az egészségügyi kiadások nemzetgazdasági részarányának 6,5%-ra való növelése fogja megteremteni. A szakemberek képzését is átszervezik úgy, hogy az itthon maradók cserébe több támogatást kapjanak, például lakást vagy más kiegészítő pótlékot. A cél a várólisták csökkentése, amit elsősorban a gyógyító kapacitások növelése és a betegségek megelőzésének támogatása révén kívánnak elérni.

Szél Bernadett

Szél Bernadett pártja plakátján (Forrás: LMP Facebook oldala)

Ezek a programpontok sok más ellenzéki párt programjával könnyedén összefésülhetők, hiszen a nyolc éves Fidesz-kormányzat bűnei és hibái azonos vagy közel azonos korrekciós intézkedéseket követelnek minden józanul gondolkodó politikai erőtől. Az LMP azonban emellett egy olyan sajátos szemléletmóddal is rendelkezik, amely sem a baloldal, sem a Jobbik politikájában nem kap teret. Ide tartozik az átláthatóság, vagyis hogy ne lehessen elzárni a polgárokat az őket és családjuk életét érintő információk elől, ide tartozik a közösségi kezdeményezések felkarolása, és ide tartozik az autonómiák támogatása, azaz hogy ne egy hivatal vagy nagyvállalat mondhassa meg, hogy mik lesznek ezentúl a játékszabályok, hanem minél több területen maguk dönthessenek sorsukról az érintettek.

Szél Bernadett és Vágó GáborSzél Bernadett és Vágó Gábor (Fotó: Lehetmas.hu)

A furcsa bajszú kecskeméti politikus, Vágó Gábor, aki az országgyűlésből csalódottan távozott négy évvel ezelőtt és a civil társadalomban aktivistaként találta meg a helyét, most visszatért a politikába, mert úgy látja, hogy esély teremtődött a változásra. Ő olyan kezdeményezések élharcosa, amelyek növelik az átláthatóságot és a civil öntudatot. Legutóbb „Legyen” évvel új mozgalmat indított azzal a céllal, hogy az emberek a baráti-ismerősi körben beszélgetni tudjanak a politikáról, hogy rá tudják venni egymást arra: érdemes elmenni szavazni. Másik fontos ügye a fiatalok problémáinak felkarolása: a bérlakásépítési programjuk megkönnyítené az önálló életkezdést, az ingyenes és diákbarát felsőoktatás megfelelő tudást adhatna az átalakuló munkaerőpiacon, és a már külföldön élőket is haza lehetne csábítani, ha kiszámítható körülmények és a mainál magasabb bérek várnák őket itthon.

Az LMP, amely januárban Kecskeméten tartotta kampánynyitó kongresszusát, most új megmérettetés előtt áll. De nem csak a párt politikusai, hanem az általuk megfogalmazott jövőkép is megmérettetik április 8-án. Vajon az ijesztgetés, a jogi elégtétel vevéssel való fenyegetőzés, a harci jelszavak, a gyűlöletkeltés és a számtalan botrányos korrupciós ügy, vagy a békés építkezés, az igazságtétel, a szomszédainkkal való együttműködés és a társadalmi partnerség lesz vonzóbb a magyaroknak?

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemert.blog.hu/api/trackback/id/tr4413766252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.03.22. 14:58:40

Nem női min. elnökre van szüksége az országnak, hanem miniszterelnöki kvalitásokkal bíró, bölcs, megfontolt, gondolkodni képes, bátor, határozott és munkáját felelősségteljesen végző kormányfőre - függetlenül attól, nő vagy férfi az illető.

Up! 2018.03.22. 15:13:59

Ha csak Szél Bernadett a választási lehetőség, akkor remélem sosem lesz!

cselaxi 2018.03.22. 15:16:42

Melyik PÁRT-nak van miniszterelnökjelölt-nője?

Zoltán Lukács 2018.03.22. 15:33:55

Széll Bernadett miniszterelnök-jelölti indulásakor egy ígéretes személyiségnek tűnt, és talán még az LMP periférikus jellegéből fakadó hátrányokat is fel lehetett volna számolni (láttunk már sokkal kisebb párt elnökét is egy sokkal nagyobb párt miniszterelnök-jelöltjeként villogni :) ). Mint női miniszterelnök-jelölttől sokkal több empátiát, türelmet és integráló képességet vártam volna el tőle, már csak azért is, mert azért vadászunk régóta hadrafogható női politikus személyiségekre, mert elegünk van az agresszív, macsó, bunkóan "férfias" politikus vezérekből, akiknek a párt csak arra kell, hogy pár centivel meghosszabbíthassák az ... egójukat.
Sajnos Széll Bernadett láthatóan mégsem az, akire régóta türelmesen várunk.

Bolshevik 2018.03.22. 16:09:46

Nem lesz női miniszterelnök, mert Orbán nem nő.
.
.
:D

A következő 20 évben biztos hogy Orbánra szavazok 2018.03.22. 16:10:57

"Lesz-e végre női miniszterelnöke Magyarországnak? ""

Igen lesz, amennyiben Orban Viktor at operaltatja magat nove a valasztas utan.
Mas lehetoseget egyenlore nem latok.

szepipiktor 2018.03.22. 16:18:17

Én nagyon szerettem volna már 2014-ben is.
Volt egy Tétényi Évánk, egy tanult, intelligens, türelmes és tapasztalt jobbközép beállítottságú remek nő.
Egyedül küzdött a fidesz-sárkánnyal, eltakarította az egyik leggázabb palit, az a meggyest.
De az ellenzék cicaharcában olyanok tolakodtak az előtérbe, akiknek együttes IQ-ja sem közelítette meg Tétényi Éváét.
Ő már elveszett...
Ma egyetlen női lehetőséget látok, Lukácsi Katalint!
Ő is egy nyugodt és roppant intelligens hölgy, becsületes, hiszen kilépett a pártjából, amikor nem tudta vállalni annak mocskosságait.
Szereplései során minden esetben érződik az egyesség, a hitelesség.
Keresztény alapja ideális választás lenne a ma passzív 60%-nak is, az elfogadás-készsége pedig integrálhatná a "más" csoportokat is.
De ő szerintem ma nem vállalná. És a "demokratikus" ellenzék naná, hogy nem fogadná el, a jobbik pedig az ereje miatt nem áldozza be Vonát.
.
Bernadett sajnos semmi módon nem alkalmas, nem integráló, nem befogadó, most láthatóan szétszórt, így nem terhelhető.
Ráadásul az lmp alakulása is kérdéses, ma sem tudni, kiknek a pártja.
Nem hiszem, hogy a hölgy és a pártjának az ideológiai vonala elfogadható lenne a vidéki többségnek, a passzív 60%-nak, és ugye nagyvárosiként sem hiszem, hogy országunkat majd egy gender-alapú, ökoterrorista és neoliberális kozmopolita szemlélet húzza ki a szakadékból...

Harvey Weinstein 2018.03.22. 17:04:13

Nem ilyen baromsaggal kell foglalkozni, hogy milyen nemu a miniszterelnok, csak az szamit, hogy ferfi legyen, mert nok meg egy onvezeto autoval is balesetet okoznak. Szoval alkalmatlanok barmilyen vezetesre.

wartburg1963 2018.03.22. 17:28:24

@Republic Forever!: pontosan
Amúgy úgy rémlik, a női (miniszter)elnökök lehetősége és valósága nem aratott osztatlan sikert a mainstream médiában (Le Pen), illetve az istenadta nép körében sem (Hillary, Merkel)... :-)

Nem leszünk gyarmat ! 2018.03.22. 17:55:31

Legyen a Miniszterelnökünk Wittner Mária

Cpeti654321 2018.03.22. 18:36:17

Remélem nem lesz.
Ahogy fentebb írta egy kommentelő még egy önvezető autó felügyeletére is képtelenek akkor inkább férfiak.
Vagy béreljünk Norvégiából kormányt...

midnightcoder2 2018.03.22. 18:39:24

Egy Margaret Thatcher-t el tudnék képzelni az ország élére, de ha Merkelre gondolok akkor inkább maradjon Orbán.

rallus 2018.03.22. 18:49:06

A stílusa alapján KEC5KEMERT most végzi a hatodik osztályt és nem túl jó fogalmazásból... Nem létezik, hogy egy ilyen remek 2%-os pártban ne találtak volna egy jobb vénájú szerzőt...

rallus 2018.03.22. 19:37:43

@Gleccsertetű: De közel sem akkora, mint Márki-Zay! Tétényi legalább megpróbált úgy tenni, mintha értene a város vezetéséhez...

nemecsekerno_007 2018.03.22. 19:43:33

@midnightcoder2: az tényleg jót tenne nekünk :). " Az a baj a szocializmussal, hogy előbb-utóbb kifogyunk mások pénzéből"

Gleccsertetű 2018.03.22. 19:53:16

@rallus: nekem MZ szimpatikus volt, de miután nyert elég hülye irányba változott.

dare 2018.03.22. 19:53:36

Sajnálom, hogy nincs kétfordulós választási rendszer.
Most kizárt, de ha egyszer netalán újra lesz, és bejut az Lmp a második fordulóba, akkor minden esély meglesz rá.
Még a társadalom nincs olyan szinten, hogy ne valaki ellen, hanem valaki mellett szavazna, csak ez a fárasztó protest szavazat megy mindig.
Most a Fidesz ellen fognak szavazni, ami jelen esetben a legerősebb ellenzéki pártnak, a Jobbiknak kedvez.
Csak nem ebben a rendszerben.
Mert ebben nekik is csak egy tisztességes második helyre lesz az egész elegendő, a többi párt összefogása nélkül ezt lehetetlenség megnyerni.
Ki lesz a legerősebb ellenzéki párt 2018-tól?
Mszp-Dk vagy a Jobbik?
Kérem tegyék meg tétjeiket.

Ebben a rendszerben nemcsak az Lmp-nek nincs semmi esélye a kormányzásra, de összefogás nélkül az ellenzék egyik pártjának sincs.

EZ NEM KÉTFORDULÓS RENDSZER, HANEM CSAK EGY!!!!!

Ha bejutna a második fordulóba bármely párt jelenleg a Fidesz ellen, akkor a protest szavazatokkal simán nyerne ellene.
Eddig mindig működött, hogy a csendes többség legyőzze az örjöngő kisebbséget.
Most durván kétmillió (Fidesz-Jobbik kemény mag) félbolond terroristáskodik több mint 6 millió lakos felett.
Simán legyőzhetők lennének, csak ahhoz két forduló kellene.
Egy fordulósban csak úgy lehet győzni a pszhichopaták felett a normálisaknak, ha tudnak egy zászló alá állni.
A Jobbik elengedné végleg a bolondjait, és közösen győznék le a Fideszt mindannyian.

Normális polgárok-habzó szájú fröcsögő félbolondok
Erről kellene a mostani választásnak szólnia.
Legalább látnánk hogyan is állunk most jelenleg.

rallus 2018.03.22. 20:15:50

@dare: Nagyjából igazad van, azzal a kiegészítéssel, hogy addig kellene fordulózgatni, míg Bernike győzhetne... Eltartana néhány évig, de biztosan nagyon jó lenne és akkor a bajszos ember már miniszterként kérhetne bocsánatot Gyurcsány bácsitól, amiért reklamálni mert az elmaradt stampó miatt...

dare 2018.03.22. 20:25:27

@rallus: 2022- ben azért remélem ez a helyzet már nem marad fent.
Szél még lehet M.e.
Gyurcsány már nem.

erkölcsi hulla 2018.03.22. 20:43:19

Legyen rögtön néger, és muszlilm is egyben, hogy az össes hisztiző kisebbséget megszólítsa. Kvótaelnök.

Nehogy'má a kvalitása, és a rátermettsége döntsön!

Feminsiták. Hányinger.

Boar. 2018.03.22. 21:08:09

Az Isten óvjón bennünket Szél Bernikétől...
Nem azért mert nő...azért mert Szél Bernadett...

Jakab.gipsz 2018.03.22. 22:26:36

Egyszer már majd nem sikerült a papírforma szerint az első női köztársassági elnökünket megválasztani, éspedig Szili Katalint.

Csak hát az urbánus értelmiségnek nem volt eléggé jó egy plebejus szoci, kénytelenek voltak egy "civil" kezdeményezés keretében, hátba szúrni, a koalíciós partnerüket.

Az lmp is egy civil kezdeményezés, ugyebár Bernike.

Libsik visítanak de az ország a miénk ! 2018.03.22. 22:52:17

@dare: "Most durván kétmillió (Fidesz-Jobbik kemény mag) félbolond terroristáskodik több mint 6 millió lakos felett. ""

Eleg vicces, hogy terroristazol, mikozben ti akartok ide beengedni tobb tiz millio nemieroszakolo terroristat, es iszlamizalni az orszagunkat.

Superuser 2018.03.22. 23:04:50

Novák Katalin.

Már jövőre, amikor Mr. Orbán EB-elnök lesz :)))

rallus 2018.03.23. 07:57:33

"Személyesen ön milyen fideszes elégtételtől tart?

Akár börtön. Hogy Orbán Viktor börtönbe zár, mert kitalálja, hogy amerikai kém vagyok például. Bármi megtörténhet, hiszen nincs jogállam."
Medve Anyám! Orbánnak az a jobb, ha ez a bájos hölgy szabadon rikácsol az utcán és a parlamentben!

Kecskemért?

Kövess a facebookon!

Friss topikok

Nyomtass te is!

Nyomtass te is #68

Nyomtassteis Különszám
A kormány évi 250-300-ról 400 órára akarja emelni az elrendelhető túlórák számát, emellett egyről három évre növelni a munkaidőkeret elszámolási időszakát. A szakszervezetek példátlan összefogás mellett országosan tiltakoznak.
Tovább

Címkék

112-es segélyhívó (1) 1848-as forradalom (1) 2018 (1) 2018-as választások (4) átláthatóság (1) Az úszás ünnepe (1) Bács-Kiskun megye (1) Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár (1) Bács-Kiskun Megyei Kórház (1) benzin (1) bérlakás (1) beruházás (1) cashkemét (2) Cegléd (1) civil (1) CÖF (1) DAKK Zrt. (1) Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (1) demokrácia (1) Dobos József (1) egészségügy (1) Elios Zrt. (2) energia (2) Európai Bizottság (1) Európai Unió (3) Fekete-Győr András (1) felújítás (1) feminizmus (1) Fidelitas (1) fizetés (1) Független Diákparlament (1) gázolaj (1) Gémesi György (1) Gong Rádió (1) gyalogátkelőhely (1) Hadházy Ákos (2) harmadik Orbán-kormány (1) Határ Mária (1) hekkelés (1) helyi adó (1) Hírös Agóra (1) Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (1) Hosszú Katinka (1) humor (1) I. világháború (1) ingatlanpiac (1) interjú (1) intermodális csomópont (1) Jean-Claude Juncker (1) Jobbik Magyarországért Mozgalom (1) jogsértés (1) kampánynyitó (1) kecskemért (3) Kecskemét (6) kecskeméti közgyűlés (1) Kecskméti Fürdő (1) kerékpározás (1) kerékpártároló (1) kerékpárút (1) kiállítás (1) Király József (3) könyv (1) korrupció (3) korszerűsítés (1) középiskola (1) közlekedésbiztonság (2) közmeghallgatás (1) közvilágítás (2) kritika (1) ktatás (1) kutya (1) lakás (1) lakossági fórum (3) Lázár János (1) Lehet Más a Politika (3) Lejer Zoltán (1) Lipard Film (1) LMP (2) lőtér (1) lövészet (1) magasfeszültség (1) Magyar Kórházszövetség (1) Magyar Közút (1) Magyar Szocialista Párt (1) Mavir (1) megemlékezés (1) Megyei Prima Díj (1) Mercedes (1) Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (2) Mészáros Lőrinc (1) MOL (1) Molnár Gyula (1) Momentum Mozgalom (5) MSZP (2) multinacionális vállalat (1) munkaerőhiány (2) Nagypál Sándor (1) Nagy Attila (1) Navracsics Tibor (1) névadás (1) nevek (1) (1) oktatás (1) önerős útépítés (1) önkormányzat (1) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (1) pénzosztás (1) plakátháború (2) plakáttörvény (1) polgári kezdeményezés (1) politikai humor (1) politikai pedofília (1) Rudolf-laktanya (1) Salacz László (1) slow food (1) SMP (1) Soproni Tamás (1) Soros-terv (1) statisztika (2) Stop Soros (1) Svébis Mihály (1) Szél Bernadett (3) Szemereyné Pataki Klaudia (2) Széna utca (1) Takács Valentina (1) Tállai András (1) távvezeték (1) Tiborcz István (3) történik épp (1) Tóth Szilárd (1) Trianon (1) tüntetés (1) tűzoltók (1) Univer Zrt. (1) ünnep (1) utcanevek (1) útfelújítás (1) üzemanyagár (1) Vágó Gábor (5) vagyonnyilatkozat (1) választási kampány (1) Vasútmodellezés (1) vihar (1) zászló (1) zebra (1) zene (1) Zombor Gábor (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása