Villámló tekintetek a sötétben, feszültség a magasban?
Dühös polgárok tüntettek pénteken Cegléden

 Áll a bál Cegléden a tervezett Albertirsa–Cegléd–Kecskemét nagyfeszültségű elektromos távvezeték miatt. Vajon a kecskemétieket hogyan érinti az ügy?

cegled.PNG

Új ipari létesítmény terve borzolja a kedélyeket Kecskemét szomszédságában. Az albertirsai elektromos állomás és a kecskeméti Mercedes-gyár között szándékozik a Pest Megyei Kormányhivatal egy közvetlen távvezetéket létesíteni. A terv azonban kivívta a ceglédi polgárok felháborodását. A nyomvonal ugyanis áthalad a Ceglédtől délre fekvő tanyavilágon, ahol eddig sok ember kereste a nyugalmat, vagy folytatott olyan turisztikai-rekreációs vállalkozást, amit a távvezeték megjelenése ellehetetlenít.

 

A 400 ezer voltos nagyfeszültségű távvezeték olyan elektroszmogot sugároz magából, ami súlyos betegségeket okozhat: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) orvosi kutatásai szerint a villamos távvezetékek káros hatásaitól távol élő emberekhez képest a vezeték 200 méteres környezetében élők körében 69%-kal növekedett az akut limfoid leukémia megbetegedéseinek a száma, a 200-tól 600 m-ig terjedő sávban pedig 23%-kal. Az elektroszmog nem csak közvetlenül hat: már a kábeltartó tornyok puszta látványa is megbetegíti azokat, akik tartósan félelemben kénytelenek élni. A jelenlegi tervek szerint van olyan ház, amelytől csupán 60 m-re haladnának a halálos sugarakat kibocsátó drótok.

 

Az új távvezetéket azzal indokolja a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) kérésére eljáró Kormányhivatal, hogy a kecskeméti Mercedes-gyárnak a hamarosan bekövetkező bővítéssel megnő majd a villamos-energiaigénye, amit csak új kábeleken keresztül lehet kielégíteni.

 

Több száz ember élete munkája került veszélybe

 

Az ingatlanok értéke a hírre az eddigi töredékére zuhant. A lakók félnek: vagy elköltöznek, vagy saját felelősségre maradnak és esetleg lassú kínszenvedéssel tíz éven belül elhunynak.

 

Felvetődik a kérdés, hogy miért nem a meglévő távvezeték mellett vagy a gyérebben lakott pusztán halad át a nyomvonal. Válasz egyelőre nincs, az illetékesek hallgatnak.

 

A nyers gazdasági érdekeket képviselő hatóságok bizánci szokás szerint csak leküzdendő akadályt láttak a lakosságban, ezért igyekeztek megspórolni a társadalmi egyeztetést a nyomvonalról. Sokan nem csak azért háborodtak fel, mert már most kár érte őket, hanem mert csak a múlt héten hallottak először a tervről, amikoris a posta aláírásra kézbesítette a létesítéshez szükséges beleegyezési nyilatkozatot.

 

Tüntetés a terv ellen

 

A tengerimalacnak nézett felháborodott ceglédi lakosok péntek este tüntetésen fejezték ki nemtetszésüket. A Kossuth-szobor előtt tartott rendezvényre meghívtak minden politikai pártot, de a kormánypártok képviselői és Takáts László fideszes ceglédi polgármester valamiért nem érezték szükségesnek a megjelenést. A mintegy 80 tiltakozó kifejezte azon akaratát, hogy bármi áron megvédik eddigi életüket és nyugalmukat. Szerintük nem járja, hogy egy nagyvállalat profitja érdekében egyszerűen átlépjenek rajtuk a hivatalok.

A Ceglédi Városi TV riportja

 

LMP: Lehet, hogy Paks 2-vel fognak takarózni

 

A rendezvény egyik szónoka Földi Áron, az LMP Pest megyei önkormányzati képviselője volt. A tiltakozók célja, hogy a vezeték új nyomvonalon, a megyehatáron haladjon Kecskemét felé, mert ott kevesebb embert érint a sugárzás, és az ő kártalanításuk kevesebbe kerül. Egyelőre aláírásgyűjtésbe kezdtek, a későbbi lépések pedig attól függnek, merre haladnak a tárgyalások. Azt kérik, hogy senki se írja alá a beleegyezési nyilatkozatot. Földi optimista, hogy a nyomásgyakorlás célt ér. A Mercedes-gyárral még nem vették fel a kapcsolatot, de szerintük anyagi szempontból sem éri meg a perpatvar a cégnek. Ugyanakkor azt a nemhivatalos információt kapta, hogy a valódi terv az, hogy a paksi atomerőmű új blokkjából visszirányban ezen a vezetéken fogják majd az áramot eladásra szállítani, tehát nem is a németekkel kell tárgyalni.

 

Volner: A Jobbik támogatja a tiltakozókat

 

A demonstráción megjelent Volner János jobbikos országgyűlési képviselő, a párt alelnöke. A politikus kérdésünkre kifejtette: ez nem pártpolitikai, hanem környezetvédelmi ügy, ezért szerinte az előjelek ellenére még létrejöhet az összefogás bármilyen színű politikai erővel, akár a Fidesszel is. Az országgyűlésben is minden eszközzel fel fognak lépni a Pest Megyei Kormányhivatal döntése ellen. Magát a szóban forgó beruházást támogatják, mert fontos az árambiztonság, de olyan kompromisszumra van szükség, hogy a lehető legkevesebb környezeti kár érje a lakosságot. A leendő új atomerőművel kapcsolatban a párt álláspontja az, hogy bár az atomenergia felhasználását nem ellenzik, de a „Paks 2” beruházás háttértanulmányai titkosak, ezért a több mint 3000 milliárd forint, ha marad a Fidesz-kormány, ellenőrizetlenül kerül elköltésre, így jelenlegi formájában nem támogatják.

 

Mi lesz a kecskemétiekkel?

 

Erre a kérdésre jelenleg nem tudunk válaszolni. Nem csak a cegédieknek sem szólt senki a tervről, de a nagykőrösieknek és a kecskemétieknek sem. Lehet, hogy az idén szeptemberben a kecskeméti Kósafalu városrészben átadott új Démász elektromos áramelosztó alállomás is képbe fog kerülni, de egyelőre sok a bizonytalanság, sok a titok.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemert.blog.hu/api/trackback/id/tr2512974544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tisztességes Természettudomány 2017.10.15. 13:47:42

Gyakori kérdésekre írta egy villamosmérnök:
"Népszerű a kérdés, legalább a hatodik kérdés ugyanerről, a weboldal kicsit kereshetőbb és áttekinthetőbb is lehetne, de szívesen válaszolok ismét, olyan emberként, aki egy kétrendszerű, 120kV-os távvezeték védelmi zónáján belül, sőt, alatta lakik, és BME-n végzett villamosmérnök. :-)

A távvezeték a barátunk.

A vonatpálya egyébként érdekes kérdés, mert egyenfeszültség. Ott a vonatok gyorsításakor, lassításakor van mágneses indukció. Ez nem is vasútnál, mert azért az olyan közel nem lehet, hogy érdemes legyen vele foglalkozni, hiszen a "földrengés" és a zaj még 50m-ről is elviselhetetlen... ez sokkal izgalmasabb nagyvárosban a villamos és troli vezetékei tekintetében... de azért élnek ott az emberek, szerencsére hisztériamentesen.

A vonat egyébként nem nagyfeszültség, csak középfeszültség. A nagyfesz 120kV-nál kezdődik.

A mentális hatásért az ember saját maga felel. Ha valaki elhatározza, hogy fél valamitől, azzal saját magának kell megbírkóznia. Nem kell olyan információkkal terhelnie az embernek magát, ami függőséget okoz...

De nézzük a távvezetéket:

1. miért olyan nagy és ronda a távvezeték?
Azért, mert a villamos energiát messzire el kell vinni. Azért azt sok ember tudja, hogy a teljesítmény az áram és a feszültség szorzata. (P=U*I) Ebből az áramot nehéz átvinni, mert ha túl nagy, annyira felmelegíti a vezetéket, hogy elolvad. Ráadásul emiatt a veszteség is óriási, hiszen az energiaátvitel helyett elfűtöttük a szabadba az erőmű által megtermelt villany döntő részét!

Ezért a feszültséget fel kellett emelni, hogy az áram kicsi legyen! Azaz a veszteség kicsi legyen! Ha ez a távvezeték a környezetére továbbra is olyan hatást gyakorolna, mint amit tulajdonítanak neki, akkor az energiamegmaradást is figyelembe véve továbbra sem lenne hatékony a villamosenergia átvitel! De ez nem így van.

2. milyen hatásokkal van az emberre a villamos áram, ennek milyen mérhető paraméterei vannak?

2.a.: villamos térerősség: kisfeszültségen (konnektor otthon) is mérhető, nem is kicsit, természetesen a távvezetéknek a töredéke. Viszont a villamos térerősség jól árnyékolható, a legszerényebb bármilyen anyagú tetőszerkezet nagyságrenddel (tizedére) árnyékolja helyből, egy rendes ház tetőszerkezete alatt gyakorlatilag majdnem mérhetetlenné válik! De egy egyszerű fa, kerítés, stb. is már komoly hatással van rá. Azaz ha nem közvetlenül szabad levegőn a távvezeték alatt tartózkodunk, nem sok hatása van. Az emberi környezetben előforduló legnagyobb távvezeték Hazánkban 120kV-os. Ennél nagyobb nem fut lakott területen belül! Ezt a legnagyobb távvezetéket vizsgálva, a vezeték alatt kb. 2500V/m a villamos térerősség emberi magasságban. Az emberre 24 órában (teljes életében folyamatosan) megengedett villamos térerősség 5000V/m. Munkahelyi körülmények között (heti 5*8 óra) 10000V/m. Azaz a 24 órás érték felét sem teszi ki. De ilyen távvezeték alatt közvetlenül senki sem szokta az életét leélni... házon belül (a vezeték védelmi zónájában, közvetlenül alatta 5-30V/m mérhető sima mezei fa födém esetén is...) Ilyen ház igen ritka, én egy ilyen ritka házban lakom! A mérési eredmények is sajátok, nem valahonnan vannak... De egyébként benn lakásban simán a lámpa, hosszabbító, stb. környezetében 2-500V/m is mérhető. És nem zavar senkit. És ez így jó! Ja, azt nem írtam, a távvezetéktől 10m-re már szabad téren is alig mérhető valami... és a 120kV-os távvezeték biztonsági zónája 13m! Ezen belül ma már nem lehet semmit építeni. Kívül meg már kvázi mindegy, mert a közvetlen lakókörnyezetünk sokkal komolyabb hatást gyakorol ránk ezen a téren!

2.b. mágneses indukció: no ez már egy fokkal izgalmasabb kérdés. Mert ezt nem árnyékolja semmi (semmi olyan, ami "otthon van"). Ez átmegy a házfalon, akármilyen anyagból is legyen! Viszont ez már az áram függvénye, azaz kisfeszültségen (otthon a konnektor) SOKKAL NAGYOBB mértékben van jelen, mint egy távvezeték által "elszórva". A mágneses indukció a levegőben haladó távvezetéken is azért mérhető, mert a vezetékek egymástól messze vannak, így egy adott pontra a 3 vagy 6 vezeték mágneses indukcióinak eredője nem nulla, hiszen a távolságok és a terhelési szimmetria eredménye. De ugyanez a jelenség a sima 0.4kV-os (konnektor) hálózaton is jelen van, ráadásul nem csak kinn, hanem benn a lakásban is. Sőt, a villamos berendezéseinkben is. Egy fogyasztásmérő (villanyóra) környezetében 100-200uT (mikrotesla) is megvan a mágneses indukció... hány olyan panelház van, ahol a mérőszekrények fala mögött lakás van? Az ott lakók ezt mind kapják! (ha ennyit nem is, de 10-es nagyságrendben...) Az EPH hálózatokon is rendre folyik kiegyenlítő áram (radiátorcsövek, gázvezeték, vízvezeték, csatorna...) ezek önállóan vannak, azaz nincs "visszairány", itt is jelentős a mágneses indukció, 1..20uT is lehet. Ezzel sem foglalkozik senki. Mert nem is kell. A hagyományos katódsugárcsöves TV-k, monitorok már 0.5-2uT mágneses indukciónál úgy remegtetik a képet, hogy az nézhetetlen! "

Tisztességes Természettudomány 2017.10.15. 13:48:24

2. rész:

"Az emberre megengedett mágneses indukció minden álhírrel ellentétben a sugárbiológiai szabvány szerint 24 órában, az ember teljes életében 50Hz-en 100uT. Munkahelyi körülmények között heti 5*8 órában 500uT.

No, akkor lássuk a "gonosz" távvezetéket! A lakosság környezetében előforduló 120kV-os távvezeték alatt 5.5uT lehet az elméleti maximum mágneses indukció! A házam, ami a védelmi zóna kellős közepén van a vezeték alatt, 0.4-2.2uT a tartomány, amit sikerült mérni (szinte folyamatosan mérve). Ebből az átlag 0.4-1.2uT közé esik, extrém nagy fogyasztásoknál (extrém meleg vagy hideg) ment fel 1.6-2.2uT értékekre. Hol van ez a 100-hoz képest, vagy akár a háztartási gépekhez képest, pl. mezei olcsó asztali ventilátor 1 méteres környezetében 30uT az indukció. Indukciós tűzhelynél 1 méteres környezetben már 10-es nagyságrend, közvetlenül felette több100uT. Porszívónál szintén hatalmas értékeket mérhetünk, kazánok van, fűtésben lévő szivattyúk, stb. A villanyborotván kb. 10000uT. Mégsem halt még bele senki. És a porszívózásba sem. Meg a ventilátor használatba sem. Én már láttam műszaki berendezéseket, sőt tűzjelző központot tönkremenni, tőle másfél méterre használt asztali ventilátortól.

A távvezeték nagy és ronda, de a barátunk. Hogy a WHO miért sorolta "lehetséges rákkeltő" a gyermekek leukémiás vonatkozásában... nos ez inkább a sötétzöldek nyomása, plusz az egész besorolás onnan indult, hogy a villamos térerősség megemelheti a legegő por-koncentrációját, és ez utóbbi okozhatja aztán a bajt. No de kérem, egy város belvárosi részén egy távvezeték környezetéhez képest hányszázszoros is ez a por????

Itt az utcánkban rengeteg nagyon idős és egészséges ember lakik. Rengeteg a gyerek, és akik itt felnőttek, mind egészséges. Pedig itt aztán védelmi zónán belül van minden, mert utólag hozták a távvezetéket a házak fölé...

Bár ugyan nem 50Hz-en, hanem folyamatosan, de a föld mágneses tere 60T, azaz a távvezetéken mérhető LEGNAGYOBB értéknek a 60milliószorosa! Azért ezen érdemes elgondolkodni. Nem összehasonlítható közvetlenül a két mennyiség, de elgondolkodtató...

Nézzük azt a hírhedt svéd és más felmérést a távvezetékek hatásairól. A BME-n a villamos áram élettani hatásai c. doktori képzésben felvehető tárgy keretein belül mind az 5 vizsgálat teljes dokumentációja hozzáférhető (aki keresgél a BME Nagyfesz tanszék honlapján, megtalálhatja, és letöltheti...) szóval a sztori röviden: MEGTIPPELTÉK a távvezetékek terhelését visszamenőleg 30 évre. MEGTIPPELTÉK a hálózati aszimmetriát. MEGTIPPELTÉK a teljes környezet figyelmen kívül hagyásával az egyes területekre gyakorolt hatást, majd a jelenlegi lakosságot nézve (azt nem kérdezve, mióta laknak ott...) csináltak egy statisztikát a népszerű betegségekről. AZAZ EGYETLEN MÉRÉS NÉLKÜL, csupán hasraütés alapján történt a vizsgálat. Mindenki eldöntheti, hogy mennyi hitelt ad neki. Külön érdekesség, hogy 220kV-os távvezeték nem is lehet lakókörnyezetben. A másik érdekesség, hogy 300m-es környezetben végezték a vizsgálatot, holott 50m-es távolságra már a mágneses indukció is alig mérhető, 100m-re meg nem különböztethető meg a környezetünk más berendezéseitől...

És akkor olyan érdekes kérdéseket is megnézhetünk, mint belváros emeletes házak felszálló belső kisfeszültségű gerincvezetékei, a város alatt keresztül-kasul futó 120kV-os,10kV-os mérhetetlen mennyiségű vezetékhálózat, aztán villamos- és trolihálózat, ahol aztén tényleg extrém alacsony frekvencián, ám időszakosan horrorisztikus mágneses indukcióval (gyorsítás, lassítás) mit lehet kezdeni? Ezt nem vizsgája senki, pedig ezekhez képest a távvezeték szinte említésre sem méltó. De azért élnek az emberek a belvárosokban is, és nem hullanak el a villanytól, hacsak bele nem nyúlnak a konnektorba, vagy a sok kontár önjelölt zseni nem köt el valamit, ezzel megölve magát vagy másokat.

Mindenki levonhatja saját maga a következtetéseket, hogy a médiapánikot támogatja, vagy józanul végignézi fizikai és biológiai alapon, hogy a saját környezete mit gyakorol rá, ebben hol helyezkedik el pl. a villamosenergia átvitelre használt távvezeték."

Kecskemért?

Kövess a facebookon!

Friss topikok

Nyomtass te is!

Nyomtass te is #68

Nyomtassteis Különszám
A kormány évi 250-300-ról 400 órára akarja emelni az elrendelhető túlórák számát, emellett egyről három évre növelni a munkaidőkeret elszámolási időszakát. A szakszervezetek példátlan összefogás mellett országosan tiltakoznak.
Tovább

Címkék

112-es segélyhívó (1) 1848-as forradalom (1) 2018 (1) 2018-as választások (4) átláthatóság (1) Az úszás ünnepe (1) Bács-Kiskun megye (1) Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár (1) Bács-Kiskun Megyei Kórház (1) benzin (1) bérlakás (1) beruházás (1) cashkemét (2) Cegléd (1) civil (1) CÖF (1) DAKK Zrt. (1) Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (1) demokrácia (1) Dobos József (1) egészségügy (1) Elios Zrt. (2) energia (2) Európai Bizottság (1) Európai Unió (3) Fekete-Győr András (1) felújítás (1) feminizmus (1) Fidelitas (1) fizetés (1) Független Diákparlament (1) gázolaj (1) Gémesi György (1) Gong Rádió (1) gyalogátkelőhely (1) Hadházy Ákos (2) harmadik Orbán-kormány (1) Határ Mária (1) hekkelés (1) helyi adó (1) Hírös Agóra (1) Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (1) Hosszú Katinka (1) humor (1) I. világháború (1) ingatlanpiac (1) interjú (1) intermodális csomópont (1) Jean-Claude Juncker (1) Jobbik Magyarországért Mozgalom (1) jogsértés (1) kampánynyitó (1) kecskemért (3) Kecskemét (6) kecskeméti közgyűlés (1) Kecskméti Fürdő (1) kerékpározás (1) kerékpártároló (1) kerékpárút (1) kiállítás (1) Király József (3) könyv (1) korrupció (3) korszerűsítés (1) középiskola (1) közlekedésbiztonság (2) közmeghallgatás (1) közvilágítás (2) kritika (1) ktatás (1) kutya (1) lakás (1) lakossági fórum (3) Lázár János (1) Lehet Más a Politika (3) Lejer Zoltán (1) Lipard Film (1) LMP (2) lőtér (1) lövészet (1) magasfeszültség (1) Magyar Kórházszövetség (1) Magyar Közút (1) Magyar Szocialista Párt (1) Mavir (1) megemlékezés (1) Megyei Prima Díj (1) Mercedes (1) Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (2) Mészáros Lőrinc (1) MOL (1) Molnár Gyula (1) Momentum Mozgalom (5) MSZP (2) multinacionális vállalat (1) munkaerőhiány (2) Nagypál Sándor (1) Nagy Attila (1) Navracsics Tibor (1) névadás (1) nevek (1) (1) oktatás (1) önerős útépítés (1) önkormányzat (1) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (1) pénzosztás (1) plakátháború (2) plakáttörvény (1) polgári kezdeményezés (1) politikai humor (1) politikai pedofília (1) Rudolf-laktanya (1) Salacz László (1) slow food (1) SMP (1) Soproni Tamás (1) Soros-terv (1) statisztika (2) Stop Soros (1) Svébis Mihály (1) Szél Bernadett (3) Szemereyné Pataki Klaudia (2) Széna utca (1) Takács Valentina (1) Tállai András (1) távvezeték (1) Tiborcz István (3) történik épp (1) Tóth Szilárd (1) Trianon (1) tüntetés (1) tűzoltók (1) Univer Zrt. (1) ünnep (1) utcanevek (1) útfelújítás (1) üzemanyagár (1) Vágó Gábor (5) vagyonnyilatkozat (1) választási kampány (1) Vasútmodellezés (1) vihar (1) zászló (1) zebra (1) zene (1) Zombor Gábor (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása