Mi lesz a Gong Rádióval?

Mészáros Lőrinc, Magyarország legsikeresebb Fidesz-közeli nagyvállalkozója, Orbán Viktor barátja  megvásárolta a kecskeméti Gong Rádiót üzemeltető cég többségi tulajdonrészét, ezzel az ország negyedik leghallgatottabb helyi rádióadója veszítette el politikai függetlenségét.

gng.jpg

A fideszes terv világos: a cél a közszolgálatinak csúfolt média egyenirányítása, saját bulvármédia-birodalom megteremtése, majd a TV2- és az Origo-csoport felvásárlása és összeszervezése úgy, hogy azok egyöntetűen a kormány sikerpropagandáját sulykolják és folyamatosan Sorossal ijesztgessenek a választásokig. A tervhez tartozik a vidéki napilapok, internetes portáljaik és a kis vidéki rádiók  megszerzése, a fideszes többségű helyi önkormányzatok kis televízióinak bedarálása pedig már rég megtörtént. A legszebb az egészben, hogy végső soron mindent az adófizető állampolgárok pénzén vásárolnak meg a túlárazott közbeszerzésekkel és egyéb trükkökkel degeszre tömött oligarchák.

1996-ban ez volt a Gong Rádió első lejátszott dala.
A dal címe („Semmi sem állít meg minket”) ma már viccesnek hat

A leglátványosabb epizódok eddig a Népszabadság bezárása, a Bors és a megyei napilapok megszerzése valamint Andy Vajna (73) rádiófelvásárlásai voltak. Majd a Gong Rádiót is elérte a sorsa. Kecskeméten is megjelent egy addig ismeretlen vevőjelölt, akinek minden pénzt megért a Gong.

Az 1996-ban alapított kecskeméti székhelyű Gong Rádió Kft. fokozatos terjeszkedéssel 2017-ben már hét frekvencián sugárzott Gong FM néven. Műsora Kecskeméten kívül Nagykőrösön, Csongrádon, Gyömrőn, Kecelen, Solton és Baján is fogható. A cég 2016-os nettó árbevétele 181 millió, adózott eredménye 42 millió forint volt. 2017 augusztus közepén a Gong Rádió Kft.-ből kivált egy új cég, a Gong Ingatlanhasznosító Kft., melynek a régi tulajdonosok lettek a tulajdonosai.

Szeptember 21-én a kecskeméti önkormányzat közgyűlése zárt ülésen úgy döntött, hogy megtartja a város 18,32%-os kisebbségi tulajdonrészét, ugyanakkor lemond elővásárlási jogáról az ismeretlen vevő javára. A fideszes titkolózás tegnapig tartott, amikor kiderült, hogy a felcsúti gázszerelőből lett magyar Zuckerberg, vagyis Mészáros Lőrinc és az egyik családtagja tulajdonában álló Talentis Group Zrt. még októberben kivásárolta a Gong Rádió Kft.-ből a magánszemély és céges tulajdonosokat. A Hvg.hu szerint a kft üzletrészei névértékük tízszereséért keltek el.

Az újság szerint Sebőkné Tőzsér Judit 80 millió forintot kapott a 22%-os részesedéséért, Feldmájer Péter (64) ügyvéd, a MAZSIHISZ egykori, érdekes pályafutású vezetője pedig a 20%-áért 73 milliót. Jól járt a résztulajdonos Szetlik-család is, akik a Hvg.hu szerint rokonságban állnak Habony Árpáddal (49), a miniszterelnök titokzatos tanácsadójával. A médiában Portik Tamás (49) élettársaként elhíresült Pápa Marianne huszonéves gyermekei is egy halom pénzhez jutottak, ugyanis elhunyt apjuk, Szetlik Ferenc biztonsági vállalkozó örökségeként nekik is részesedésük volt a cégben. Rajtuk és az önkormányzaton kívül még a Gömöri-családhoz köthető Aranyhomok Szálloda Kft., Kalmár László, Birizdó Imre, illetve Ágoston Endre és Seres József cége, az ART TeleCom Kft. volt még tulajdonos – ezt már a 24.hu írja.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester-asszony az októberi önkormányzati közgyűlésen azt közölte egy interpellációra válaszul, hogy arra kapott ígéretet, nem fog változni a rádió műsorrendje a tulajdonosváltás után sem.

Majd meglátjuk.

Király József (59) MSZP-s kecskeméti önkormányzati képviselő portálunknak a következőket nyilatkozta az ügyről:

-- Mindenképpen meglepetésként ért a hír, bár nem hivatalosan már hallottam, hogy Mészárosék vették meg a Gong Rádió többségét. Korábban próbáltam rákérdezni egy interpellációban, hogy ki az új tulajdonos, de nem nyilatkozott a város. Semmi értelme nem volt a titkolózásnak, mert ma megjelent a Hvg.hu-ban a vevő neve. Azért is bosszant a dolog, mert annak idején egy városi rádióként indult a dolog és nagyon szépen kiteljesedett, Magyarország vidéki rádiói közül a legnagyobb lett és a legnépszerűbb. Nagyon félek attól, hogy alapvetően megváltozik a rádió hozzáállása, és a helyi dolgok nem szabadon, mint korábban, hanem válogatott formában fognak csak megjelenni. Az elmúlt 4-5 évben már tapasztaltam, hogy minket, ellenzéki képviselőket nagyon ritkán szólaltattak meg, akkor is csak egy-egy konkrét ügyben, míg mások több időt kaptak, de eddig mindig volt lehetőség bejutni a műsorokba. Bízom benne, hogy a jövőben is meghallgatnak minket!

A rádiós piacon létrejött erőteljes politikai koncentrációt az alábbi ábra mutatja. A Frekvencia.hu táblázata szerint az FM sávban 292 helyi frekvencián adnak műsort, melyek fő tulajdonosai saját számításunk szerint a következőképpen oszlanak meg:

kordiagram.jpg

FM rádiófrekvenciák megoszlása a sugárzott műsort készítő cég tulajdonosa szerint (2017 november)

Megjegyzés: az adók teljesítménye és a besugárzott terület lakosságszáma különböző, ezért az elért hallgatók számát nem mutatja az ábra, ráadásul az elérést még a hallgatottsággal is módosítani kellene, hogy a tényleges hatást láthassuk, sok rádió hallgatottsága viszont nem ismert.

Búcsúzóul a független Gong Rádiótól a következő számot küldenénk Mészáros Lőrincnek, a Gong Rádió Kft. volt tulajdonosainak és mindenkinek, aki szereti:

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemert.blog.hu/api/trackback/id/tr2013281097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

test.s 2017.11.16. 11:09:20

hiros.hu/kultura/tozser-judit:-hit-es-munka-gyumolcse-az-ezust-erdemkereszt - Mint látható van azért benne hatalom, politika és némi habonyizmus is ...

Kecskemért?

Kövess a facebookon!

Friss topikok

Nyomtass te is!

Nyomtass te is #68

Nyomtassteis Különszám
A kormány évi 250-300-ról 400 órára akarja emelni az elrendelhető túlórák számát, emellett egyről három évre növelni a munkaidőkeret elszámolási időszakát. A szakszervezetek példátlan összefogás mellett országosan tiltakoznak.
Tovább

Címkék

112-es segélyhívó (1) 1848-as forradalom (1) 2018 (1) 2018-as választások (4) átláthatóság (1) Az úszás ünnepe (1) Bács-Kiskun megye (1) Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár (1) Bács-Kiskun Megyei Kórház (1) benzin (1) bérlakás (1) beruházás (1) cashkemét (2) Cegléd (1) civil (1) CÖF (1) DAKK Zrt. (1) Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (1) demokrácia (1) Dobos József (1) egészségügy (1) Elios Zrt. (2) energia (2) Európai Bizottság (1) Európai Unió (3) Fekete-Győr András (1) felújítás (1) feminizmus (1) Fidelitas (1) fizetés (1) Független Diákparlament (1) gázolaj (1) Gémesi György (1) Gong Rádió (1) gyalogátkelőhely (1) Hadházy Ákos (2) harmadik Orbán-kormány (1) Határ Mária (1) hekkelés (1) helyi adó (1) Hírös Agóra (1) Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (1) Hosszú Katinka (1) humor (1) I. világháború (1) ingatlanpiac (1) interjú (1) intermodális csomópont (1) Jean-Claude Juncker (1) Jobbik Magyarországért Mozgalom (1) jogsértés (1) kampánynyitó (1) kecskemért (3) Kecskemét (6) kecskeméti közgyűlés (1) Kecskméti Fürdő (1) kerékpározás (1) kerékpártároló (1) kerékpárút (1) kiállítás (1) Király József (3) könyv (1) korrupció (3) korszerűsítés (1) középiskola (1) közlekedésbiztonság (2) közmeghallgatás (1) közvilágítás (2) kritika (1) ktatás (1) kutya (1) lakás (1) lakossági fórum (3) Lázár János (1) Lehet Más a Politika (3) Lejer Zoltán (1) Lipard Film (1) LMP (2) lőtér (1) lövészet (1) magasfeszültség (1) Magyar Kórházszövetség (1) Magyar Közút (1) Magyar Szocialista Párt (1) Mavir (1) megemlékezés (1) Megyei Prima Díj (1) Mercedes (1) Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (2) Mészáros Lőrinc (1) MOL (1) Molnár Gyula (1) Momentum Mozgalom (5) MSZP (2) multinacionális vállalat (1) munkaerőhiány (2) Nagypál Sándor (1) Nagy Attila (1) Navracsics Tibor (1) névadás (1) nevek (1) (1) oktatás (1) önerős útépítés (1) önkormányzat (1) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (1) pénzosztás (1) plakátháború (2) plakáttörvény (1) polgári kezdeményezés (1) politikai humor (1) politikai pedofília (1) Rudolf-laktanya (1) Salacz László (1) slow food (1) SMP (1) Soproni Tamás (1) Soros-terv (1) statisztika (2) Stop Soros (1) Svébis Mihály (1) Szél Bernadett (3) Szemereyné Pataki Klaudia (2) Széna utca (1) Takács Valentina (1) Tállai András (1) távvezeték (1) Tiborcz István (3) történik épp (1) Tóth Szilárd (1) Trianon (1) tüntetés (1) tűzoltók (1) Univer Zrt. (1) ünnep (1) utcanevek (1) útfelújítás (1) üzemanyagár (1) Vágó Gábor (5) vagyonnyilatkozat (1) választási kampány (1) Vasútmodellezés (1) vihar (1) zászló (1) zebra (1) zene (1) Zombor Gábor (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása